Ravnatelj Trut na međunarodnom simpoziju „Smanjivanje rizika od požara na baštini“

U organizaciji Ministarstva kulture i medija, u Trogiru je danas, 17. listopada, započeo dvodnevni međunarodni simpozij „Smanjivanje rizika od požara na baštini“ koji se održava s ciljem razmjene iskustava iz različitih područja radi boljeg razumijevanja slabosti i izloženosti koje utječu na visinu rizika od požara na baštini u različitim krajevima svijeta

Foto: MUP

U ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, sudionicima se u uvodnom dijelu obratio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je upravo ova tematika odabrana obzirom da smo se kroz nekoliko nedavnih događaja našli u situaciji kako sačuvati baštinu sa što manje oštećenja te kako postupati s baštinom nakon velike nesreće i katastrofe.
  
Potresi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a posebno u Sisačko-moslavačkoj županiji, pokazali su svu ranjivost društva, ali i ranjivost kulturnog identiteta. Zbog toga smo u Ravnateljstvu civilne zaštite poduzeli i poduzimamo potrebne korake, kako bi implementirali naučene lekcije iz situacija kada je bilo potrebno izmjestiti sakralne i kulturne vrijednosti iz oštećenih crkava i ostalih objekata. Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, ali i ostali djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, tada su odradili zahtjevan i odgovoran posao, maksimalno pazeći da se predmeti ne oštete i da budu sklonjeni na sigurno, rekao je Trut.
 
Također, naglasio je kako Ravnateljstvo civilne zaštite kroz projektne aktivnosti, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, planira educirati, osposobiti i opremiti Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, kao i ostale operativne snage sustava civilne zaštite za stručno postupanje s kulturnim dobrima, čime ćemo dobiti kvalificirane stručne timove za evakuaciju i pohranjivanje kulturnih dobara s područja zahvaćenim velikim nesrećama i katastrofama.
 
Ministarstvo kulture i medija simpozij organizira u suradnji s Međunarodnim centrom za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (ICCROM) te Gradom Trogirom, uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice. Tijekom događanja bit će predstavljeni rezultati interdisciplinarnih procjena ugroženosti i strategija smanjivanja rizika od požara, primijenjenih na 8 lokaliteta u Brazilu, Kanadi, Čileu, Hrvatskoj, Irskoj, Nigeriji i Palestini. Stručnjaci iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobara te eksperti za rizik od požara i nacionalnu sigurnost iz Hrvatske, Švedske, Italije, Estonije i drugih zemalja podijelit će svoja iskustva te istaknuti važnost zajedničkom pristupu u smanjivanju rizika od požara na baštini.

Stranica