Ravnatelj Trut na međunarodnoj konferenciji „Krizno upravljanje i jačanje sustava civilne zaštite“

U Čakovcu je danas, 3. listopada 2024., održana međunarodna konferencija Krizno upravljanje i jačanje sustava civilne zaštite u organizaciji Međimurske županije, a dio je EU projekta MEDEA kojem je cilj izgradnja višedimenzionalnog sustava za procjenu rizika od potresa u prekograničnim područjima

Foto: MUP

Uvodno predavanje na konferenciji održao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut kojom prilikom je predstavio prijedlog novog Zakona o sustavu civilne zaštite i prijedlog Strategije razvoja sustava civilne zaštite.
 
Civilna zaštita je sveprisutna, a u budućem razdoblju njezin angažman će biti i mnogo veći, ali i značajniji s obzirom na učestalost izvanrednih događaja. Klimatske promjene, razni tehničko-tehnološki procesi izazivaju razne izvanredne događaje koji sve češće imaju karakteristike velikih nesreća i katastrofa te predstavljaju značajno društveno, ekonomsko i gospodarsko opterećenje. Radi uspješnog odgovora na sve izazove nužno je poboljšanje organizacije i uloge te pozicioniranje sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, ali i u međunarodnoj zajednici, istaknuo je ravnatelj Trut.
 
Donošenje novog Zakona doprinijet će daljnjem poboljšanju organizacije, uloge i pozicioniranja sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj te europskoj i međunarodnoj razini, kroz jasno definiranje uloge i nadležnosti u provođenju mjera i aktivnosti sustava na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini. Također, donošenjem Strategije razvoja sustava civilne zaštite definirat će se ciljevi koji će u sljedećih 10 godina odrediti način i prioritete daljnjeg razvoja sustava te jačanja sposobnosti operativnih snaga civilne zaštite na nacionalnoj i lokalnoj razini, zaključio je ravnatelj.

U sklopu konferencije održana je panela rasprava na temu „Razvoj sustava civilne zaštite na lokalnoj razini“ u kojoj su uz ravnatelja Truta sudjelovali predstavnici operativnih snaga Međimurske županije, slovenske vatrogasne zajednice i Platforme hrvatskih županija i gradova. Raspravljalo se o uočenoj problematici i naučenim lekcijama iz dosadašnjih iskustava te potrebi daljnjeg razvoja sustava civilne zaštite u kadrovskom, organizacijskom i logističkom smislu.
 

Stranica