Ravnatelj Trut na konferenciji „Programi Unije 2021. – 2027. - Mogućnosti financiranja i sinergija s programima Kohezijske politike“

Foto: MUP

Konferencija pod nazivom „Programi Unije 2021. – 2027. – Mogućnosti financiranja i sinergija s programima Kohezijske politike“ otvorena je danas, 23. svibnja 2023. godine, u hotelu Sheraton u Zagrebu


Tom je prigodom, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, pozdravio nazočne i izrazio važnost održavanja ove konferencije, kao izvrsne platforme za razmjenu korisnih informacija o aktivnostima povlačenja sredstava iz fondova EU.

Ravnatelj Trut naglasio je kako Ravnateljstvo civilne zaštite trenutno provodi 18 projekata vrijednosti oko 295 milijuna eura te je u planu dodatnih osam projekata za novo financijsko razdoblje vrijednosti oko 200 milijuna eura.

Istaknuo je i različite izvore financiranja, od IPA projekata, INTERREG - ova, HORIZON –a, ali i kako se najviše sredstava povlači iz Programa konkurentnosti i kohezije te Mehanizma unije za civilnu zaštitu, kao jednim od programa Unije koji koordinira odgovor na prirodne katastrofe i katastrofe izazvane ljudskim djelovanjem na razini EU-a.

Što se tiče novog financijskog razdoblja 2021. – 2027. Republika Hrvatska je morala ispuniti preduvjet Europske komisije koji omogućava povlačenje sredstava na području upravljanja krizama, a to je donošenje strateškog dokumenta koji će definirati prioritetna ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa. Taj preduvjet je i ispunjen donošenjem Strategije upravljanja rizicima od katastrofa 2030. i pripadajućeg Akcijskog plana, koju je Vlada RH donijela u listopadu 2022.“ - istaknuo je ravnatelj Trut, naglasivši da je to prvi takav dokument, u kojem su deklarirani projekti vrijednosti 1,8 milijardi eura, što možemo smatrati doprinosom gospodarstvu i poboljšanju životnog standarda. „To je rezultat  zajedničkog rada i truda svih tijela državne uprave i operativnih snaga sustava civilne zaštite, koji se bave rizicima i upravljanju krizama, uz veliku stručnu pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.“ – kazao je Trut.

Ravnatelj je ovaj primjer naveo kao primjer dobre prakse i međusektorske suradnje, koja je ne samo poželjna, već i nužna, a, kako vidimo, i moguća.

Osobno smatram da nam ovaj primjer treba biti vodilja za sve buduće zajedničke aktivnosti, a na nama je da maksimalno iskoristimo sve mogućnosti povlačenja sredstava, kojih ima, a koje treba znati pametno iskoristiti jer je to ulaganje u budućnost i  u održivost.“  – zaključio je na kraju Trut.

U nastavku konferencije, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Tomislav Marević predstavit će Mehanizam unije za civilnu zaštitu koji je usmjeren na jačanje suradnje između EU-a i zemalja EU-a, na olakšavanje njihove međusobne koordinacije u području civilne zaštite te na poboljšanje učinkovitosti sustava za sprečavanje, pripremu i odgovor na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem svih vrsta unutar EU-a i izvan njega. Na tu temu, primjere dobre prakse predstavit će načelnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković i iz Sektora za smanjivanje rizika od katastrofa Danijela Hendak.

Na promotivno edukativnom pultu Ravnateljstva civilne zaštite zainteresirana javnost je mogla saznati sve dodatne informacije vezane uz Mehanizam unije za civilnu zaštitu.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom zdravstva, Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Agencijom za mobilnost i programe EU, Ministarstvom kulture i medija, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Uredom za udruge VRH.



Stranica