Ravnatelj dr.sc. Trut na sastanku glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije

U okviru češkog predsjedanja Vijećem Europske unije u Pragu je 05. i 06. listopada 2022. održan 49. sastanak glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije, zemalja Europskog gospodarskog prostora i zemalja kandidatkinja

Foto: MUP

Budući da su prevencija, pripravnost i odgovor na dugotrajne izvanredne događaje povezane s klimatskim promjenama prioritet češkog predsjedanja, ključne teme sastanka bile su daljnje jačanje Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, pripravnost stanovništva - posebice u području jačanja edukacija, otpornosti (kroz samodostatnost) i kriznog komuniciranja, kao i odgovor na događaje male vjerojatnosti i velikog utjecaja. Na primjeru odgovora na rat u Ukrajini, razgovaralo se kako dalje unaprijediti međusektorsku suradnju na nacionalnoj i europskoj razini. Ravnatelj Trut iznio je iskustva Hrvatske te kao uspješan i praktičan model istaknuo osnivanje Međuresorne radne skupine s ciljem koordinacije svih nadležnih tijela, institucija, ureda pravobraniteljica i nevladinih organizacija koji su involvirani u aktivnosti prihvata, zbrinjavanja i integracije raseljenih osoba, a čijim radom koordinira Ministarstvo unutarnjih poslova. Ravnatelj Trut ujedno je naglasio važnost pravovremenog i transparentnog informiranja raseljenih osoba, ali i hrvatskih građana o mogućnostima smještaja, školovanja, zdravstvenog osiguranja i ostalih pripadajućih prava raseljenih osoba sa statusom privremene zaštite.

„Zbog učestalih kriza s kojima se svi suočavamo, danas smo spremniji nego prije par godina. Uspostava rescEU kapaciteta pokazala se vrlo učinkovitim i korisnim mehanizmom za brzi odgovor i pružanje pomoći državama članicama, kao i trećim zemljama“ izjavio je Trut, navodeći da je Republika Hrvatska dobila dva projekta ukupne vrijednosti cca 28 milijuna EUR-a, koji se odnose na jačanje modula civilne zaštite za odgovor na KBRN rizike te razvoj zaliha medicinskog materijala i osobne zaštitne opreme usmjerene na borbu protiv prekograničnih prijetnji zdravlju, a prijavljena su još dva projekta ukupne vrijednosti cca 51 milijun EUR-a, koji se odnose na razvoj modula za smještaj i zbrinjavanje stanovništva kapaciteta 1000 osoba te na dostupnost KBRN zaliha.

Dajući podršku Akcijskom planu EU za sljedeću protupožarnu sezonu, koji naglašava važnost prevencije, jačanja ljudskih kapaciteta i opremanja, kako na nacionalnoj tako i na razini EU-a, ravnatelj Trut istaknuo je sudjelovanje Republike Hrvatske s dva zrakoplova Canadair u prijelaznim rescEU kapacitetima te iskazao interes RH za smještaj kapaciteta za gašenje šumskih požara.

Također je naveo razminiranje, kao još jedno područje suradnje, posebno s privatnim sektorom, u kojem RH ima velika iskustva i ekspertizu te je spremna pružiti svu moguću pomoć Ukrajini.

Na kraju sastanka, švedska delegacija predstavila je svoj radni program za predsjedanje Vijećem Europske Unije u narednih 6 mjeseci te najavila 50. sastanak generalnih direktora na proljeće iduće godine.

Stranica