Provedeno testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama slanjem Cell Broadcast poruke

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/SRUUK LOGO.jpg

Danas, 6. lipnja 2023. provedeno je testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, u stvarnim uvjetima, slanjem Cell Broadcast (CBC) poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža i korisnicima u roamingu na području Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Riječ je o „big data“ sustavu koji obrađuje veliku količinu podataka u blisko realnom vremenu, svakih pet minuta ponovno obrađuje geolokacijske podatke više od 5 000 000 mobilnih uređaja. 
 
Prije stavljanja u produkciju, sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je danas, 6. lipnja 2023., nakon provedenog testiranja slanja SMS poruka u subotu, 3. lipnja, ponovo testiran u stvarnim uvjetima te su poslane testne Cell Broadcast poruke svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik. Poruke su poslane na hrvatskom jeziku.
Po primanju poruke nije bilo potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.
 
Poruke su slali sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o.), a dobili su ih i korisnici u roamingu.

Cell Broadcast poruka pošiljatelja HR112ALERT, bila je sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.
 

Izvješće iz sustava SRUUK o broju ćelija baznih stanica na koje je poslana Cell Broadcast testna poruka:

 
BROJ ĆELIJA BAZNIH STANICA NA PODRUČJU SVI OPERATERI UKUPNO
UKUPNO 2894
USPJEŠNO POSLANO 2452
NEUSPJEŠNO POSLANO 406
NEPOZNATO 36
 
 
Ravnateljstvo civilne zaštite dalo je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Prema gore navedenim brojkama vidljivo je da je postotak uspješnosti isporuke Cell Broadcast poruka bio na 87,4 % ćelija baznih stanica mobilnih operatera na testiranom području.

S obzirom na to da je ovo testiranje bilo usmjereno prvenstveno na ćelije baznih stanica, smatramo da je bilo uspješno, i da će s novim verzijama Android i IOS operativnih sustava Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama omogućavati isporuku CBC poruka velikom postotku mobilnih uređaja. 
 

Stranica