Provedeno osposobljavanje pripadnika KOKOT tima

U organizaciji Sektora 112 Ravnateljstva civilne zaštite, od 9. do 12. rujna 2024. u prostorima Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite u Jastrebarskom održana je prva radionica kojom je provedeno osposobljavanje djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite za rad u Koordinacijsko - komunikacijskom timu (KOKOT)

Foto: MUP

Na radionici su obrađene teme nužne za obuku djelatnika za rad na terenu, pri čemu su polaznici s velikim zanimanjem sudjelovali u predavanjima, raspravama i razmjeni iskustava. Prezentirani su i tematski obrađeni vođenje i zapovijedanje, tehnička podrška u radu tima, operativni alati za rad, GIS alati, identifikacija drugih dionika na misiji te radna dokumentacija. Naglašena je važnost brifiranja, razmjene informacija, timskog rada i sigurnosti rada u terenskim uvjetima, a polaznicima su prezentirani struktura Operativnog centra na terenu te podizanje Operativnog centra u bazi operacija.
 
Navedene teme predavali su instruktori Ravnateljstva civilne zaštite stručni u navedenim poljima, a posebnu tematsku cjelinu na radionici zauzela je psihološka podrška koju je vodila psihologinja Ravnateljstva civilne zaštite Ivana Matić Bogunović.
 
Na radionici, koja je okupila 20-ak službenika Ravnateljstva civilne zaštite, sudjelovali su i vanjski predavači, Matea Brižić iz Hrvatskog Crvenog križa i Alen Kadić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, koji su polaznicima približili rad svojih službi na terenu te koordinaciju i komunikaciju s drugim žurnim službama.
 
Tijekom radionice održane su i dvije vježbe, simulacija sastanka koordinacije u bazi operacija te završna TTX vježba kojom su obuhvaćene i u praktičan rad pretvorene sve teme koje su se obrađivale tijekom radionice.
 
Potporu u edukaciji svojim zapovjednim kontejnerom pružila je Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Zagreb, kako bi se polaznici mogli upoznati s potencijalnim radnim prostorom u terenskim uvjetima.
 
Na kraju radionice svim polaznicima je načelnik Sektora 112 Davor Spevec uručio potvrde o osposobljavanju.  
 
Koordinacijsko - komunikacijski tim (KOKOT) Ravnateljstva civilne zaštite je samostalni tim sačinjen od dobrovoljnih članova, zaposlenika Ravnateljstva civilne zaštite, koji su osposobljeni za rad na terenu te djeluju kao glavno komunikacijsko čvorište svih žurnih službi u odgovoru na nastalu nesreću ili katastrofu.
 

Stranica