Provedena simulacijsko-komunikacijska vježba sustava civilne zaštite "Merolino 2021"

Služba civilne zaštite Vukovar i HGSS – Stanica Vinkovci provele su u subotu, 22. svibnja simulacijsko-komunikacijsku vježbu sustava civilne zaštite „Merolino 2021.“ sukladno godišnjem Planu vježbi za 2021. godinu

Foto: MUP

Cilj vježbe je bila potraga, pronalazak i spašavanje izgubljenih osoba izvan urbanog područja. Dok su zadaće vježbe bile provjera opremljenosti i osposobljenosti te djelovanje Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Vinkovci u pripremi potrage, a Službe civilne zaštite Vukovar u zaprimanju poziva, izradi i slanja zahtjeva za lociranjem pozivatelja, priprema te slanje podataka o lociranju pozivatelja i radio-komunikacija s HGSS Stanicom Vinkovci.

Vježba je započela u 09,00 sati pozivom prvog pozivatelja iz šume „Merolino“. U razmaku od sljedećih 25 minuta, Županijski centar 112 zaprimio je još četiri poziva od strane izletnika koji su se izgubili na području šuma „ Krivsko ostrvo“, „Kladovac“, „Gajski Vir“ i „Šiškovka“ kod naselja Prkovci. Izletnici su potpuno dezorijentirani i iscrpljeni te su baterije mobilnih telefona pri kraju. Sukladno standardnom operativnom postupku, Županijski centar 112 obavijestio je Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, zatim voditelja Službe civilne zaštite Vukovar, voditelja Županijskog centra 112 i načelnika Općine. Po nalogu voditelja Službe civilne zaštite, Županijski centar 112 obavijestio je o događaju pročelnika stanice HGSS-a u Vinkovcima.

U operativnom dijelu vježbe sudjelovali su:

  • Ravnateljstvo civilne zaštite-Područni ured civilne zaštite Osijek–Služba civilne zaštite Vukovar,
  • Ravnateljstvo civilne zaštite-Operativni centar civilne zaštite
  • Hrvatska gorska služba spašavanja–Stanica Vinkovci

 
Područje određeno za provedbu vježbe je relativno slabo pokriveno signalima iz mobilnih mreža zbog vrlo guste vegetacije (šume) te činjenice da se nalazi u graničnom području dviju županija, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske.
Testiran je sustav veza „TETRA“,  i to horizontalno (komunikacija na terenu između zapovjednog vozila HGSS-a te markiranata pozivatelja) te vertikalno (od zapovjednog vozila HGSS-a te Županijskog centra 112).



Stranica