Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut otvorio tečaj Mehanizma unije za civilnu zaštitu

Nakon otvoranja tečaja Mehanizma unije za civilnu zaštitu polaznicima je pomoćnik ministra unutarnjih poslova  dr.sc. Damir Trut održao prezentaciju o odgovoru sustava civilne zaštite RH u potresom pogođenom području Sisačko–moslavačke županije

Foto: MUP

Na Jahorini je danas 23. svibnja, u okviru projekta „EU za bolju civilnu zaštitu - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije“ započeo Uvodni tečaj Mehanizma unije za civilnu zaštitu.

Na tečaju sudjeluju 23 sudionika iz Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite BiH, Uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost Distrikta Brčko. Područja koja su se obrađivala tijekom tečaja pratila su kurikulum tzv. CMI tečaja koji se provodi kao dio službenog programa obuke Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i uključivala su upravljanje rizikom od katastrofa, temeljne podatke o EU i Mehanizmu Unije za CZ, upravljanje informacijama, koordinaciju na terenu, potporu države domaćina, medije i drugo. U sklopu tečaja održat će se simulacijska vježba koja s ciljem primjene teoretskog znanja stečenog tijekom tečaja.

Tečaj je otvorio pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc Damir Trut, izražavajući zadovoljstvo napretkom projekta, unatoč epidemiji koronavirusom. Ujedno je nazočnima održao prezentaciju o odgovoru sustava civile zaštite RH u potresom pogođenom području Sisačko–moslavačke županije, s naglaskom na aktivnosti operativnih snaga sustava u prvim satima i danima nakon potresa te ulozi lokalne zajednice u odgovoru na potres.

Cilj projekta „EU za bolju civilnu zaštitu-izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije“ je smanjiti osjetljivost i povećati otpornost na prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe na svim razinama u Bosni i Hercegovini kroz jačanje kapaciteta civilne zaštite na području prevencije, pripravnosti i odgovora na katastrofe, uzimajuć u obzir najbolje EU prakse.

Riječ je o projektu vrijednom 1.498.800 eura kojeg vodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH, kao voditelj Konzorcija s partnerom iz Bosne i Hercegovine-Asocijacijom za upravljanje krizama AZUR. Projekt u potpunosti financira Europska komisija (EK), temeljem sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova RH i EK.



Stranica