Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 16. ožujka 2020. u 17 i 30 sati

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP.jpg

Danas je otpuštena četvrta zdrava osoba ranije oboljela od COVID-19. U Republici Hrvatskoj dosad je potvrđeno ukupno 56 oboljelih osoba novim koronavirusom

Do ovog trenutka testirano je 880 uzoraka i 25 uzoraka još je na testiranju. Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 9598 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj u karantenu su smještene 63 osobe, 24 strana državljana i 39 hrvatskih.

U Zagrebu su danas počele s radom posebne ambulante pri Domovima zdravlja za COVID-19 i sve informacije vezane uz novi koronavirus se mogu dobiti na besplatni broj telefona 0800 999. U pripremi su i ambulante u drugim gradovima.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata zaprimila je od Ministarstva unutarnjih poslova 45 dojava o nepridržavanju odredbe rješenja o samoizolaciji. Tijekom vikenda je obavljeno 20 nadzora nad osobama koje se nisu pridržavale mjera. Uručeni su im prekršajni nalozi u iznosu od 8 000 kuna i rješenja o izvršenju rješenja s početnom kaznom u iznosu od 30 000 kuna, sljedeća 60 000 kuna i na kraju 120 000 kuna. Obavljanje nadzora kontinuirano će se provoditi.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 167 414 slučajeva. Do sada se oporavilo 77 257 osoba. Italija do danas bilježi 23 980 oboljelih (više za 2 823 u odnosu na jučer) i umrlih 1 811 (više za 370 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 5 423 oboljela, Njemačka 4838  i Španjolska 7 753. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 860, Slovenija 219, Srbija 55 i BiH 18.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz država/područja navedenih u Odluci (https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA ZAŠTITA/PDF_ZA WEB/Odluka o posebnoj mjeri izolacije_16.3.2020..pdf) dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama i epidemiološkom situacijom.

Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Također, apeliramo na građane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa: Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama:
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Stranica