Prezentacija minske situacije u Šibensko-kninskoj županiji

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić u utorak 7. rujna, bio je u radnom posjetu u Šibensko-kninskoj županije te održao prezentaciju o minskoj situaciji i protuminskom djelovanju na području Šibensko–kninske županije

Foto: MUP

Prezentirajući minsku situaciju, Bogdanić je istaknuo kako je na području Šibensko –kninske županije još uvijek 10,8 km2 minsko sumnjivog područja, te da se radi uglavnom o šumskom području.

Također je istaknuto kako su baš na području Šibensko–kninske županije evidentirani zadnji ostaci kazetnog streljiva (tzv. zvončići), nakon čega je Republika Hrvatska ispunila obveze Konvencije o kazetnom streljivu te podnijela Izjavu o usklađenosti s člankom 4. Konvencije.

Tekuće je godine s područja Šibensko-kninske županije planirano isključenje iz minski sumnjivog područja od 2,5 km2, pri čemu je s područja općine Civljane u potpunosti uklonjena minska opasnost. Trenutno se na području županije minski sumnjiva područja nalaze na području Drniša, Skradina i općine Ružić.

Prema projekciji nacionalne strategije protuminskog djelovanja uklanjanje minske opasnosti s područja Šibensko–kninske županije u potpunosti je planirano tijekom 2023. godine.

Stranica