Predstavnica Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovala u ORPAS misiji

Na poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), voditeljica Inspekcije za radiološku i nuklearnu sigurnost Ravnateljstva civilne zaštite Renata Laknar sudjelovala je od 27. lipnja do 6. srpnja 2022. u Bratislavi u misiji ORPAS (Occupational Radiation Protection Appraisal Service), koju predstavljaju europski stručnjaci iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti

ORPAS misija se provodi kao usluga neovisne procjene sustava zaštite od ionizirajućeg zračenja od strane renomiranih stručnjaka koje za te namjene angažira IAEA, a ovaj put je misija zatražena na zahtjev Vlade Republike Slovačke.  Gospođa Laknar bila je zadužena za procjenu stanja zaštite na radu od ionizirajućeg zračenja za područje industrije (proizvodnja radiofarmaceutika, NDT ispitivanja i znanstveno istraživački rad), a njezino sudjelovanje je priznanje Republici Hrvatskoj odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite u smislu prepoznavanja stručnjaka iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti.

U ORPAS misiji sudjelovali su i stručnjaci iz Slovenije, Belgije, UK, Švedske, Španjolske, Litve, Srbije, Grčke, Francuske, Italije i Češke, pod vodstvom IAEA koordinatora.



Stranica