Predstavnica Ravnateljstva civilne zaštite na radionici Međunarodne agencije za atomsku energiju

Tijekom radionice provedena je edukacija sudionika o zahtjevima IAEA-e na temu uspostave sustava pripravnosti i odgovora za slučaj nuklearnog sigurnosnog događaja, uključujući i teroristički napad uporabom radioaktivnog materijala

Foto: MUP

Na poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), voditeljica Službe za nuklearnu sigurnost Ravnateljstva civilne zaštite Stela Popović sudjelovala je od 30. listopada do 3. studenog 2023. u Wiener Neustadtu, u Austriji, kao ekspert predavač na radionici pod nazivom "Pilot radionica o uspostavi sustava pripravnosti i odgovora na nuklearne i radiološke izvanredne događaje izazvane nuklearnim sigurnosnim događajima"

Radionica je održana u sjedištu Jedinice za posebne intervencije Cobra pri Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova Republike Austrije.

U sklopu radionice, Austrija je ugostila međunarodni tim vodećih stručnjaka iz IAEA i zemalja članica u području pripravnosti i odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj. Tijekom ove radionice provedena je edukacija sudionika o zahtjevima IAEA-e na temu uspostave sustava pripravnosti i odgovora za slučaj nuklearnog sigurnosnog događaja, uključujući i teroristički napada uporabom radioaktivnog materijala. Ovo pitanje je od posebnog značaja za sve zemlje članice u kontekstu aktualne političko-sigurnosne situacije u svijetu.

Ključni izazov u ovom području je uspostava učinkovite koordinacije i komunikacije između različitih sudionika odgovora, istovremeno osiguravajući besprijekornu integraciju na zapovjednoj razini.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Austrije, Brazila, Bugarske, Kine, Hrvatske, Ekvadora, Egipta, Gane, Indije, Jordana, Republike Koreje, Latvije, Litve, Malezije, Malavija, Maroka, Mauritanije, Poljske, Katara, Saudijske Arabije, Srbije, Singapura, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Zimbabvea, Libanona, Kraljevine Bahrein i Sjedinjenih Američkih Država.

Sudjelovanje voditeljice Popović je priznanje Republici Hrvatskoj odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite u smislu prepoznavanja stručnjaka iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti.
 
 

Stranica