Posljedice nevremena - pregled stanja po županijama

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/preview (1).jpeg

Županijski centri 112 zaprimili stotinjak poziva u kojima se tražila intervencija nadležnih službi, s ciljem otklanjanja posljedica nevremena

Foto: Hina

Primorsko-goranska županija
 
Tijekom noći 4./5. studenog zbog jakog i olujnog juga, na područjima Rijeke, Grobnika i Gorskog Kotara primljeno je nekoliko dojava o srušenim stablima na prometnice - D3 stara cesta - Gornje Jelenje i Lokve, Sunger-Delnice. Vatrogasci s područja Rijeke i Delnica imali su nekoliko intervencija, kao i ostale dežurne službe. Došlo je do prekida većine trajektnih, katamaranskih i brodskih linija te ograničenja odvijanja cestovnog prometa  - D8 Jadranska magistrala i D3 stara cesta.
Tijekom 5. studenog, uslijed jakog i olujnog vjetra te velike količine kiše na području županije došlo je do više padova stabala i većih grana na prometnice, a u nekoliko objekata ušla je voda pa su vatrogasci imali više intervencija. Na srednjoj školi u Delnicama te na po jednoj kući u Ravnoj Gori, Delnicama, Marinićima i Starom Lazu, vjetar je razotkrio dio krova, a u Tršću je poplavljena jedna kuća. Vatrogasci su krovove prekrili ceradama. Zbog izlijevanja rijeke Kupe na nekoliko prometnica bilo je ograničeno prometovanje. Na području Prezida, zaleđu Novog Vinodolskog i zaleđu Mošćeničke Drage bilo je problema u opskrbi električnom energijom.
 
Šibensko-kninska županija
 
Tijekom 5. studenog zaprimljeni su pozivi za ispumpavanje prizemnih i/ili podrumskih prostorija i  dvorišta kuća u naseljima Žaborić, Jezera, Rogoznica, Zaton, Drniš, Betina i Pirovac. Vatrogasci su  intervenirali  u Drnišu, Rogoznici i Pirovcu (4 puta), a u ostalim slučajevima se radilo o poplavljivanju uslijed porasta morske razine pa nisu mogli djelovati dok se more ne povuče. Zaprimljena su i 2 poziva za uklanjanja stabala s prometnica/javnih površina (Siverić, Polača) i jedan za uklanjanje iskrivljenog drvenog telefonskog stupa iznad prometnice (Ražanj), o čemu je obaviješten T-com. Došlo je i do 8 prekida u opskrbi električnom energijom na području naselja Pirovac, Vrpolje, Skradin, Rupe, Lozovac, Primošten, Ždrapanj, Dubravice i Kistanje.
 
Splitsko-dalmatinska županija

 
Tijekom 5. studenog olujno jugo koje je počelo puhati u jutarnjim satima uzrokovalo je padove stabala i grana po dionicama državnih cesta na području županije. Od 9:50 sati brza cesta D1 Solin-Klis-Solin bila je otvorena samo za osobna vozila zbog jakog južnog vjetra. Otvorena je za sve kategorije vozila u 12:38 sati.
 
Zagrebačka županija

 
Tijekom 5. studenog zaprimljeno je više dojava građana o padu stabala na prometnice, električne i telefonske vodove te o začepljenim odvodnim kanalima, o čemu su obaviještene nadležne službe.
 
Vukovarsko-srijemska županija
 
U vremenu od 11:00 do 12:00 sati 5. studenoga zaprimljene su dojave o stablima oborenim na prometnice: ŽC-4166, Retkovci-Andrijaševci, kod Andrijaševaca; D2, kod križanja sa cestom Vera-Bobota i u Dalmatinskoj ulici u Vukovaru, kod vojarne. Obaviješteni su vatrogasci koji su uklonili stabla s prometnica. Vatrogasci DVD Borovo (8/3) su od 11:50 sati intervenirali na više lokacija u Borovu, gdje su sanirali 11 krovova kao posljedice vjetra koji je na više kuća dignuo dio crijepa i/ili sljemenjaka. Intervencije su zbog mraka završili u 16:45 sati, a nastavak sanacije će biti tijekom 6. studenoga. Pretežito se radi o kućama sa starijim vlasnicima, koji nisu u stanju sami namjestiti crijep ili sljemenjake. Tijekom dana je također bilo prekida u opskrbi električnom energijom u mjestima: Račinovci (10:25-12:31), dijelovi Gunje i Drenovaca (10:49-13:17), dijelovi Cerne (11:00-12:47), dijelovi Cerne i Gradišta (11:54-12:54).
 
Osječko-baranjska županija
Tijekom 5. studenog zaprimljene su dojave s područja Erduta o padu stabla preko državne ceste D213 između Bijelog Brda i Erduta, kod Mišinog brda u 11:10 sati i o padu stabla koje je blokiralo izlaz iz šume u Aljmašu, Dunavska obala u 11:25 sati. Obaviještene su nadležne službe.

-----------------------------------------------

3. studenoga 2023. - stanje u 20:00 sati


 

Stranica