Požar na predjelu Dubrave kod Šibenika

Županijski centar 112 Šibenik primio je 27. srpnja u 13.38 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod crkve (Škugori) prema Južnoj Dubravi.

Foto: MUP

O istome je odmah obaviješten Županijski vatrogasni koordinator u 112 Šibenik, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave šibensko-kninske, Operativni centar Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, načelnik Stožera Civilne zaštite grada Šibenika te Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH. Požar se naglo proširio zbog južnog vjetra koji je na mahove puhao oko 40 km/h.
U pripravnost je stavljen Stožer Civilne zaštite grada Šibenika, a naknadno i Stožer Civilne zaštite Općine Bilice.
Autocesta A1 bila je zatvorena za sav promet u oba smjera između čvorova Pirovac i Vrpolje (od 16.01 sati bila je zatvorena za promet između čvorova Šibenik i Vrpolje, naknadno prošireno neprometovanje između čvorova Skradin - Vrpolje i naposljetku između čvorova Pirovac i Vrpolje.) Naknadno je zatvorena i D33 (Šibenik - Knin), dionica od Tromilje do skretanja za Perković.
Požar je zaprijetio naseljima Rupići Gornji i Donji. Vatrogasci su uspjeli obraniti kuće.
Zbog požara na predjelu Dubrava (Šibenik) isključen je jedan 10 kV vod, jedan 110 kV vod i dva 220 kV električna voda.
Požar kod Šibenika, Dubrava, tijekom dana gasila su četiri Canadaira, tri Air Tractora, oko 120 vatrogasaca (lokalnih vatrogasnih snaga i Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi Šibenik i Split) s 40-ak vozila i pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga  Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) 50 vojnika s pet vozila. 
Autocesta A1 otvorena je za sav promet u oba smjera u 18.40 sati.
Liječničku pomoć zatražio je jedan vatrogasac JVP Šibenik oko 20.20 sati udisanja dima i jedan vatrogasac DIP Split oko 22.20 sati zbog ozljede koljena. Medicinski su zbrinuti u OB Šibenik. Za sada nema dojava o drugim ozlijeđenim osobama ili o oštećivanju imovine.
U Uredu gradonačelnika  u 22 sata održan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Šibenika. Prenosimo zaključke:"Zbog opasnosti od požara koji je izbio na području Dubrave te se, potpomognut vjetrom, širi u nekoliko pravaca za sada nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Požarom je obuhvaćeno oko 300 ha površine, no nisu zahvaćeni stambeni objekti. Na sastanku Stožera izložene su informacije o trenutnom stanju na terenu te su dogovorene mjere pripravnosti i daljnje operativne radnje, budući da se vremenske prilike koje pogoduju širenju požara, očekuju do daljnjega. Na terenu je trenutno oko 200 ljudi, vatrogasaca šibenske Javne vatrogasne postrojbe, DVD-ova, Hrvatske vojske, Državnih intervencijskih  postrojbi iz Zadra i Splita te Vatrogasnih zajednica Splitsko- dalmatinske i  Zadarske županije. 30-ak djelatnika PU Šibensko-kninske patrolira na terenu te se očekuje i pomoć iz Splitsko- dalmatinske policijske uprave. Noćas se očekuje dugotrajna borba s vatrom, no stupanj pripravnosti je na visokoj razini."

Autocesta A1 ponovno je zatvorena je za sav promet između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera u 22.47 sati.
Načelnik Stožera civilne zaštite općine Bilice u 23.25 sati donio je odluku o evakuaciji stanovnika zaselaka Lugovići i Dulibići,  iz predostrožnosti, u Osnovnu školu u Bilicama. Evakuirano stanovništvo iz zaseoka Lugovići, Dulibići, Slavice (predio Bosuć), Podlukovnik i Jurasi na području općine Bilice, smješteno je kod rodbine ili u športskoj dvorani Osnovne škole Meterize u Šibeniku gdje je smješteno 15 domaćih i 25 stranih državljana o kojima brine Crveni križ Šibenik.
Tijekom noći organiziran je dolazak ispomoći vatrogasaca iz drugih županija, s područja Zadra, Karlovca, Zagreba i Krapine.

Jutros, 28. srpnja od šest sati u gašenje su se ponovno uključile zračne snage i to jedan Canadair i jedan AirTraktor koji su se u 8.10 sati povukli s požarišta zbog grmljavine i kiše.

U gašenje požara uključena su i 53 policijska službenika i to njih 28 temeljne policije, 23 interventne jedinice policije i dva kriminalističke policije. Od ukupnog broja angažiranih policijskih službeniika 15 ih je stiglo kao ispomoć iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, dok su ostali policijski službenici iz Policijske uprave šibensko-kninske.  

Tijekom prijepodneva požarište je obišao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, u pratnji svojih suradnika, pomoćnika ministra dr. sc. Damira Truta, zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića i načelnika Policijske uprave šibensko-kninske Ivice Kostanića, zatim glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, šibensko-kninskog županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića i drugih.   

Požar je lokaliziran u 18 sati. Sa požarišta su tijekom dana povučene snage PP NOS OS RH i opozvana je izvanredna dislokacija iz kontinentalnih županija. Svi  stanovnici sa evakuiranog područja vratili su se kućama. Normalizirana je opskrba električnom energijom i vodoopskrba.


HRT ((youtube.com) - "Požar u šibenskom zaleđu"

RTL (youtube.com) - "Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut"

Stranica