POTRES KOD PETRINJE

29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta, seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su razoran potres s epicentrom 5 km jugozapadno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice

Foto: MUP

Nakon tog potresa uslijedilo je mnoštvo slabijih potresa, a do 18:00 sati bilo je još 16 potresa magnituda većih ili jednakih 3.0. Seizmolozi Seizmološke Službe Republike Hrvatske zabilježili su i dan ranije u 6:28 sati jak potres kod Petrinje. Magnituda tog potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet VII stupnjeva po EMS.

Jučerašnji potres je prouzročio ljudska stradavanja i velike štete na području  gradova Glina, Petrinja i Sisak. Došlo je do ispada električne mreže i mnogi objekti su pretrpjeli oštećenja te u njima nije moguć daljnji boravak. 

Prema trenutno dostupnim podacima, smrtno je stradalo 7 osoba (5 osoba u naselju Majske Poljane, 1 osoba u Žažini i 1 jedna u Petrinji). Ozlijeđeno je dvadesetak osoba.

Štete su zabilježene i u više županija i gradu Zagrebu.

Jutros, 30. prosinca zabilježena su 3 nova potresa s epicentrom kod Petrinje: prvi u 06:26 magnitude M=4,7, drugi u 06:29 sati magnitude 3,7, a treći u 06:33 sati magnitude M=3,5.
  
Iz sigurnosnih razloga došlo je do automatskog gašenje reaktora u NE „Krško“, za sada nisu zabilježena oštećenja na istoj.

Republika Hrvatska je 29. prosinca 2020. aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu – program Unije namijenjen pružanju žurne pomoći – te zatražila međunarodnu pomoć.

Na područje Sisačko-moslavačke županije upućene su, uz sve raspoložive operativne snage sustava civilne zaštite, žurne službe iz svih područja Republike Hrvatske i pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite sa potrebitom opremom za izvlačenje iz ruševina.

Hrvatske vode – Glavni centar obrane od poplava 30. prosinca je izvijestio kako će proglasiti izvanredno stanje na vodnim građevinama i to za područja: lijevi savski nasip oko Siska ima dosta oštećenja, u Palanjku je pukao na dva mjesta, u Hrastelnici i Galdovu te kod mosta u naselju Brest.
 
U potresu je oštećen i most Brest kod Petrinje, vozi se uz ograničenje brzine do 30 km/h. Alternativni pravac je Žažina-Sisak-Moščenica-Petrinja i obratno. U prekidu je promet na ŽC3121 Tišina-Palanjek zbog urušavanja dijela nasipa. Obilazak je ŽC3274 Palanjek-Mahovo.

Osobe, kojima su domovi oštećeni u Sisku, smještaju se u osnovne škole prema mjestu boravka, a kojima su domovi oštećeni u Petrinji, u vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji (190), Lječilište Topusko (25) te šatore koje podiže vojska na Pigiku. Dvadeset osoba oboljelih od COVID-19 prevezeno je u Arenu Zagreb.
 
Helikopterima HRZ-a je u bolnicu u Zagrebu prevezeno 14 bolesnika.
 
Sve raspoložive operativne službe su na terenu. Hrvatski Crveni križ organizira prehranu i snabdijevanje unesrećenih osoba.

Još jednom apeliramo na pridržavanje svih uputa koje je Stožer civilne zaštite RH izdao radi sprečavanja širenja koronavirusa.

 

BROŠURA_LJUDI SU PREŽIVJELI KATASTROFALNE POTRESE

UPUTE ZA POSTUPANJE U SLUČAJU POTRESA

 

Stanje na cestama - 30. prosinca 2020.​​


Želite li pomoći ljudima u potresu? OVDJE je uputa za slanje pomoći


Sedmodnevna vremenska prognoza za šire područje Petrinje



Ukinuta zabrana napuštanja županija


 

Stranica