Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović na edukativnom događanju "Usvoji znanja da šteta bude manja“ u Zaprešiću

U subotu, 6. travnja Zaprešić je bio domaćin još jedne edukativne kampanje "Usvoji znanja da šteta bude manja“ Ravnateljstva civilne zaštite

Foto: MUP

Trg Ivana Pavla II. okupio je građane i operativne snage sustava civilne zaštite i njegove sastavnice s ciljem educiranja i informiranja o važnosti preventivnih mjera kako bi šteta u slučaju katastrofa bila što manja.

Događanje, koje je izazvalo veliku pažnju javnosti, a posebno djece, posjetili su i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut te gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.

Građani su se upoznali s opremom i vozilima operativnih snaga sustava civilne zaštite, kao i s modelima potresa, poplava i erozije tla. Posjetitelji su mogli isprobati termovizijsku kameru te vidjeti kako radi dron i robot za gašenje požara.  Posebno zanimljiv bio je simulator potresa koji je pružio uvid u iskustvo potresa te tehnike pružanja prve pomoći i oživljavanja.

Za najmlađe posjetitelje organizirane su edukacije, spuštanje u pojasu za evakuaciju i izviđačke aktivnosti, prilagođene njihovom uzrastu. Također, posjetitelji su imali priliku saznati više o zanimanju policajca/policajke te sudjelovati u dobrovoljnoj akciji darivanja krvi, kao i izmjeriti šećer i provjeriti tlak.

Ministar Božinović prigodno se obratio prisutnima zahvalivši svima na dolasku i sudjelovanju u ovoj hvalevrijednoj kampanji. Naglasio je kako je Ravnateljstvo civilne zaštite organiziralo u posljednje vrijeme više od 120 ovakvih pokaznih edukacija, čiji je cilj preventiva kriznih situacija koje nas mogu zateći. Ovakve edukacije, kojima je interes velik, prije svega su namijenjene građanima, djeci i obiteljima. Postoji i onaj sustavni dio koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova kroz školski sustav, a do sada je više od 20 tisuća djece, prije svega osnovnoškolskog uzrasta prošlo kroz edukacije u kojima im se tumači kako se ponašati u određenim situacijama.

Sastavni dio otpornosti društva je i ulaganje u najmoderniju tehniku koju smo pribavili uglavnom sredstvima iz europskih fondova, kazao je ministar i napomenuo kako je tek ova Vlada počela koristiti fondove u dijelu koji se odnosi na civilnu zaštitu na razini Europske unije.

Na događanju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk koji je prije svega izrazio zadovoljstvo viđenim te prigodno rekao kako su iz vlastitih sredstava pribavili vozilo s 32 metra visokim ljestvama koje su nedostajale u vatrogasnom sustavu Zaprešića - želim da sa njima bude čim više preventivnog rada, a čim manje potrebe za djelovanjem. Također je istaknuo kako na županijskoj razini organizacije civilne zaštite, ali i na državnoj možemo biti ponosni na sustav djelovanja, što upravo i današnje događanje govori u prilog tome.

Ova kampanja, osmišljena u sklopu projekta "Na putu smanjenja rizika od katastrofa" i sufinancirana sredstvima Europskih fondova, provodi se diljem zemlje s ciljem upoznavanja građana i djece s ulogom i djelovanjem operativnih snaga sustava civilne zaštite. Naglasak je na podizanju svijesti o potrebi smanjenja rizika od katastrofa te na educiranju građana o pravilnom ponašanju i odgovoru u slučaju katastrofa.

U današnjem događanju su sudjelovali djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite i Ravnateljstva policije, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS stanice Samobor, Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić, Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zaprešića, dobrovoljnih vatrogasnih društava, Bespilotnih sustava u kriznim situacijama, Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatske udruge za potražne pse te civilne zaštite opće namjene grada Zaprešića.

Održavanje ovakvih događanja ključno je za izgradnju otpornijeg društva i bolje pripremljenosti za moguće izazove koji nas mogu zadesiti, a Ravnateljstvo civilne zaštite nastavlja ovu kampanju sljedeću subotu, 13. travnja, u Samoboru.
 
 


Stranica