Posjet švedske nacionalne televizije radilištu razminiranja

Radilište poslova razminiranja u naselju Čanak, u općini Plitvička Jezera posjetila je ekipa švedske nacionalne televizije radi snimanja novinarskog priloga o minskom problemu u Republici Hrvatskoj te posebice radu pirotehničara, pri čemu je prikazan i rad pirotehničara tijekom ručne metode razminiranja.

Foto: MUP

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić predstavio je u reportaži minsku situaciju Republike Hrvatske i Ličko–senjske županije te je u kontekstu ilegalnih migracija i stradavanja u minsko sumnjivom području (MSP) u bitnom istaknuo zakonsku obvezu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH obilježiti i kontrolirati obilježenost MSP-a. Nešto više od 240 četvornih kilometara MSP-a obilježeno je s ukupno 9.406 oznaka (tabli) koje upozoravaju na minsku opasnost. Minski sumnjivo područje Ličko–senjske županije, minama najzagađenije od trenutno osam minsko zagađenih županija, iznosi  92,7 km2, a obilježeno je s 2.418 oznaka minske opasnosti.

Za reportažu su također pripremljeni podaci o financiranju poslova razminiranja, koje u nekoliko zadnjih godina ima stabilne izvore, pri čemu  udio bespovratnih sredstva iz europskih fondova u zadnjim godinama doseže gotovo 40% ukupno osiguranih financijskih sredstava u godišnjem proračunu.

Novinarka švedske nacionalne televizije (SVT) Elin Jonson također je upoznata s rokovima dovršetka obveza razminiranja Republike Hrvatske te s ostalim aktivnostima sadržanih u Nacionalnoj strategiji protuminskog djelovanja.



Stranica