Pomoćnik Trut predstavio je hrvatska iskustva u borbi protiv COVID-19 krize sudionicima Uvodnog tečaja Mehanizma Unije za CZ

Kao gost predavač pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dr.sc. Damir Trut predstavio je u četvrtak 18. lipnja iskustva hrvatskih institucija u aktivnostima tijekom COVID-19 krize s naglaskom na odlične rezultate u prevenciji širenja epidemije te je sudionicima tečaja podijelio certifikate o uspješnom pohađanju tečaja

Foto: MUP

Od 14. do 19. lipnja 2020. u Neumu u okviru Radnog paketa 1 projekta „EU za bolju civilnu zaštitu - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije“  kojeg Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodi sa svojim konzorcijskim partnerom Asocijacijom za upravljanje rizicima iz Bosne i Hercegovine, održan je Uvodni tečaj Mehanizma unije za civilnu zaštitu.
 
Već ranije su u okviru istog projekta održane radionice u Neumu i u Banja Luci.
 
Na tečaju su sudjelovala ukupno 23 sudionika iz Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite BiH, Uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost Distrikta Brčko. Područja koja su se obrađivala tijekom tečaja pratila su kurikulum tzv. CMI tečaja koji se provodi kao dio službenog programa obuke Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i uključivala su upravljanje rizikom od katastrofa, temeljne podatke o EU i Mehanizmu Unije za CZ, upravljanje informacijama, koordinaciju na terenu, medije i drugo. Tečaj je uključivao i provedbu simulacijske vježbe koja je omogućila primjenu teoretskog znanja stečenog tijekom tečaja.
 
„Projekt je uvijek izazov, a aktivnosti na ovom projektu pokazale su opravdanost njegovog provođenja. Drago mi je da  je Republika Hrvatska prihvatila biti voditeljem konzorcija ovog projekta i da su danas ovdje ljudi od struke, jer samo stručnjaci mogu unaprjeđivati sustav civilne zaštite u svim zemljama pa tako i u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će ovaj tečaj biti još jedna stepenica bliže približavanju Bosne i Hercegovine mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.“ - ovim riječima završio je svoje izlaganje pomoćnik Trut.
 
 

Stranica