Pomoćnik ministra Trut sudjelovao na konferenciji SIGBANK - Sigurnost banaka i financijskih institucija

U organizaciji časopisa Zaštita u Zagrebu se danas, 14. listopada održala konferencija SIGBANK - Sigurnost banaka i financijskih institucija

Na konferenciji se razgovaralo o sigurnosti bankomata, o cyber sigurnosti, uporabi oružja, optimalnom postavljanju sustava tehničke zaštite, razvoju tehnologije i noviteta u tehničkoj i mehaničkoj zaštiti te drugim temama aktualnim za sigurnost financijskog sektora.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut u uvodnom obraćanju pozdravio je okupljene u ime Ravnateljstva civilne zaštite i svoje osobno ime te zahvalio organizatorima i predavačima konferencije na interesu, volji i želji da se u ovim složenijim i zahtjevnijim uvjetima, pridonese razvoju i poboljšanju sustava sigurnosti banaka i financijskih institucija.

„Aktualna situacija koju je izazvala pandemija korona virusom i uvođenje mjera kojima je cilj očuvati zdravlje ljudi, zasigurno je utjecala i na sigurnosnu politiku banaka te otvorila brojna sigurnosna pitanja na koja će, vjerujem, i ova konferencija dati kvalitetne odgovore“ rekao je Trut.

Osim pomoćnika Truta iz Ravnateljstva civilne zaštite konferenciji su prisustvovali i načelnik sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj koji je sudjelovao na panel raspravi održanoj u sklopu konferencije te voditelj inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sandro Šegedin koji je održao predavanje na temu Efekata primjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija.

U svom obraćanju Trut je naglasio da je u bankarskom sektoru sigurnost bitna karika, a ona uvelike ovisi o kvalitetnoj zaštiti. Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano ulaže napore u podizanju razine kvalitete zaštite osoba koje obavljaju novčarsko poslovanje u poslovnicama novčarskih institucija, te njihove imovine. Zakonom o zaštiti novčarskih institucija iz 2015. precizirane su mjere zaštite čijom je dosljednom primjenom, smanjen ukupan broj kaznenih djela u novčarskim institucijama, a veljači ove godine donesen je i novi Zakon o privatnoj zaštiti kojim su uvedene određene novine u specijalizaciji tjelesne zaštite.

Nadalje pomoćnik Trut je rekao da inspektori Ravnateljstva civilne zaštite provode redovne, kontrolne i izvanredne nadzore provedbe mjera zaštite, posebice nakon počinjenja kaznenih djela. Prosječni godišnji broj nadzora od početka primjene Zakona je oko 2.000 godišnje, a obuhvaća nešto manje od 15.000 objekata novčarskih institucija. Osim toga intenzivno su angažirani u borbi protiv širenja koronavirusa, što potvrđuje podatak o, do sada je provedenih 546 tisuća nadzora ugostiteljskih objekata, domova za starije i nemoćne, barova, trgovina, poslovnih subjekata, javnih okupljanja i javnih otvorenih prostora te izrečeno oko  24 tisuće usmenih upozorenja. S druge strane podatak o  podnesenih  15 prekršajnih naloga, od ukupnog broja nadzora, protiv pravnih osoba zbog kršenja i nepridržavanja propisanih mjera govori o primarnoj intenciji  upozorbe i edukacije o potrebi pridržavanja svih propisanih mjera i prihvaćanja „novog normalnog“, a ne provođenja represije, kao krajnje mjere, koja je u nekim slučajevima  bila nužna.

Glavni cilj inspekcijskih, ali i svih ostalih aktivnosti  Ravnateljstva civilne zaštite i Nacionalnog stožera civilne zaštite bio je zadobiti povjerenje javnosti – da se naši građani, ali i gosti osjećaju sigurno i zaštićeno. Kao zemlja, bili smo spremni na krizu, sve odluke i mjere su donesene pravodobno  i transparentno, s primarnim ciljem zaštite ljudskih života, ali i funkcioniranja gospodarstva. Ovakav model vođenja i upravljanja krizom prepoznat je i od strane međunarodne zajednice, a najveći uspjeh Stožera civilne zaštite RH je zadobiveno povjerenje građana te pozicioniranje Hrvatske kao sigurne turističke destinacije, naglasio je Trut.

Od ostalih ključnih dokumenta, Vlada RH, na prijedlog MUP-a (Ravnateljstva civilne zaštite) donijela je ažuriranu Procjenu rizika od katastrofa za RH, a preostaje nam donijeti Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa, kao glavni dokument koji će usmjeravati aktivnosti i ulaganja na području upravljanja rizicima od smanjenja rizika od katastrofa, kao i Državni plan djelovanja civilne zaštite. Nadalje, uz već doneseni Zakon o privatnoj zaštiti, do kraja ove godine očekuje se donošenje  nekoliko zakona i to: novi  Zakon o sustavu CZ, Zakon o kritičnoj infrastrukturi, Izmjene i dopune Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, Zakon o protuminskom djelovanju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružjem, rekao je pomoćnik Trut.

Kad govorimo o novčarskim institucijama, ključna je poruka da u njihovu zaštitu treba neprestano ulagati, čime će se povećati sigurnost , a time i zadovoljstvo, samih zaposlenika, ali i klijenata, što rezultira općom sigurnosti i smanjuje broj  kaznenih djela.
Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje će provoditi sve potrebne mjere i aktivnosti u modernizaciji zaštite osoba i imovine u poslovnicama novčarskih institucija, pri distribuciji novca i vrijednosti te zaštiti bankomata. Nastavit će se i ulaganja Ravnateljstva civilne zaštite u pogledu informatizacije i stalne edukacije inspektora kako bi rad na terenu bio još učinkovitiji
, tim riječima završio je svoje obraćanje Trut.





 

Stranica