Pomoćnik ministra Trut prisustvovao sastanku Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dr.sc. Damir Trut je danas, 18. lipnja, prisustvovao sastanku Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije koji se održao u Dubrovniku

Foto: MUP

Na sastanku Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su, uz pomoćnika Truta nazočili ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš dr. med., saborski zastupnik Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predstavnici institucija i članovi Stožera Dubrovačko-neretvanske županije te djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH. Na sastanku je bila riječ o aktivnostima Stožera civilne zaštite u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom na području Dubrovačko-neretvanske županije te o pripremi za protupožarnu i turističku sezonu.

Načelnik Stožera Dubrovačko-neretvanske županije održao je prezentaciju o poduzetim aktivnostima i statističkim pokazateljima koji govore o intenzitetu borbe protiv širenja koronavirusa. Istaknuo je odličnu suradnju s Ravnateljstvom civilne zaštite te Službom za civilnu zaštitu Dubrovnik i pohvalio koordinaciju županijskog i Nacionalnog stožera koja je bila na visokoj razini. Također, zahvalio se Nacionalnom stožeru na pruženoj pomoći u zaštitnoj opremi, šatorima i kontejnerima te zaključio kako je zdravstveni sustav županije pandemiju dočekao spreman što je pridonijelo povoljnoj epidemiološkoj slici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Pomoćnik Trut pozdravio je okupljene u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davora Božinovića i zahvalio na iscrpnom izvješću. Naglasio je da je međusobna komunikacija svih 577 stožera civilne zaštite bila na visokoj razini, zahvaljujući svakodnevnoj komunikaciji putem TETRA sustava te redovitih video konferencija. „Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je donio 97 odluka koje su, prije donošenja, pomno i pažljivo razmatrane, sukladno razvoju epidemiološke situacije te mišljenju struke“ rekao je Trut. Naveo je važnost transparentnog kriznog komuniciranja koje se pokazalo kvalitetno s nacionalne i lokalne razine, čime se steklo povjerenje građana, ali i dobivale pohvale međunarodne zajednice, sto je istaknuto na nedavno održanom video sastanku generalnih direktora civilne zaštite Europske unije. Pomoćnik Trut na kraju se  još jednom zahvalio svima te prenio zahvale i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova.

Ministar Beroš se svima zahvalio i naglasio kako izazovi i dalje postoje te da je ključno dalje pratiti situaciju te kao i do sada, pravovremeno postupati.

Prije sastanka Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije na heliodromu pokraj Opće bolnice Dubrovnik održana je pokazna vježba u povodu uspostavljanja ovogodišnje Hitne helikopterske medicinske službe tijekom ljetne sezone na kojoj su prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš, saborski zastupnik Branko Bačić, pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić.
*Župan Nikola Dobroslavić potpisao je i ove godine Sporazum o suradnji kod provedbe zračnog prijevoza (hitnu helikoptersku medicinsku službu) s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom zdravstva za razdoblje 19. lipnja – 15. rujna 2020.
Sporazum o suradnji obuhvaća prijevoz životno ugroženih, ozlijeđenih ili oboljelih osoba na području Dubrovačko – neretvanske županije čime je omogućeno pravovremeno pružanje hitne helikopterske medicinske skrbi svim hitnim pacijentima na udaljenim otočkim i cestovno nedostupnim područjima za vrijeme ljetne turističke sezone.
 
 

Stranica