Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut posjetio Gradsko društvo Crvenog križa Krapina

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt danas su posjetili Gradsko društvo Crvenog križa Krapina

Nakon sastanka u prostorijama krapinskoga Gradskog društva Crvenog križa, predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Crvenog križa s volonterima su obišli kućanstva sa starijim i nemoćnim osobama, oboljele od koronavirusa koji su na kućnom liječenju te karantenu za vozače kamiona.
 
Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina Davor Šimunović kratko je prezentirao aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa, vezane za borbu protiv širenja novog koronavirusa. 
 
Tom prilikom pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut je naglasio kako je cijeli sustav civilne zaštite (od državne do lokalne razine) uključen u provođenje mjera i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te istaknuo kako je riječ o cca 18 000 angažiranog ljudstva, što uključuje djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite, članove Nacionalnog i lokalnih stožera civilne zaštite, povjerenike za civilnu zaštitu, operativne snage sustava civilne zaštite (vatrogastvo, HGSS, HCK) te pripadnike postrojbi opće namjene i specijalističke postrojbe civilne zaštite.
 
Posebno je istaknuo važnost angažmana kompletnog zdravstvenog sustava u kojem trenutno radi oko 72 000 osoba (koji uključuje zdravstvene i nezdravstvene djelatnike).
 
Napomenuo je kako su u aktivnostima suzbijanja širenja virusa, kao i saniranja posljedica potresa u Gradu Zagrebu sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske, koji su, u skladu sa zahtjevima Stožera civilne zaštite RH, pružili  logističku pomoć u šatorima, krevetima, agregatima i sl., za potrebe opremanja prostora namijenjenih smještaju oboljelih osoba te sudjelovali u čišćenju centra Grada Zagreba.
 
Također je istaknuo kako je na dnevnoj bazi angažirano u prosjeku oko 7 000 policijskih službenika na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, koji, temeljem nadležnosti, osiguravaju provođenje odluka, mjera i uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
 
Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt zahvalio se svim volonterima  koji danonoćno služe onima kojima je pomoć potrebna, a i svim ostalima, istaknuvši pilot projekt  u kojem djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa obilaze oboljele od koronavirusa na kućnom liječenju, s ciljem rasterećenja zdravstvenog sustava.  
 
Pomoćnik Trut je na kraju izrazio zadovoljstvo organizacijom i opremljenošću Gradskog društva Crvenog križa Krapina, istaknuvši da su rezultati vidljivi i na visokoj razini. Hrvatski Crveni križ jedna je od temeljnih operativnih snaga i od velike su pomoći, ne samo u segmentu pružanja pomoći potrebitima, već i u pružanju logističke pomoći u borbi protiv koronavirusa.


Stranica