Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut na konferenciji „Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture“

U hotelu Westin u Zagrebu je danas, 21. studenog održana konferencija „Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture“ u organizaciji časopisa Zaštita na kojoj je sudjelovao pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut.

Zadovoljstvo velikim odazivom i interesom koji je iskazan za ovu tematiku, na samom je početku izrazio pomoćnik ministra te sve prisutne pozdravio u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova.

Također, upoznao je sudionike konferencije s aktivnostima Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, s naglaskom na izradu normativnih akata, među kojima je novi Zakon o privatnoj zaštiti i Zakon o kritičnoj infrastrukturi, zbog uočene potrebe za jačanjem zaštite kritične infrastrukture temeljene na sve naglašenijim i u svijetu sve prisutnijim hibridnim i cyber prijetnjama. Naglasio je nužnost zajedničkog rada svih aktera sustava civilne zaštite kao i javno-privatnih partnera u segmentu prevencije, inspekcije i smanjenja rizika od katastrofa, kako bi odgovorili na izazove modernog doba u zaštiti industrije i kritične infrastrukture.

Nakon održane prezentacije „Izazovi i obveze smanjenja rizika od štetnih događaja u kritičnim infrastrukturama“ pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut proglasio je konferenciju otvorenom.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH u proceduri je pisanja prijedloga novog Zakona o kritičnoj infrastrukturi s ciljem poboljšanja operacionalizacije. Prijedlog novog Zakona predstavlja iskorak u području odgovora kako na štetne događaje, tako i u upravljanju rizicima nacionalne kritične infrastrukture. 

Osnova uspostave sustava zaštite kritične infrastrukture u Republici Hrvatskoj je donošenje propisa i formiranje normativnog okvira. Čvršće uvezivanje obveza i odgovornosti dionika te propisivanje sveobuhvatnih mjera u zaštiti kritične infrastrukture kroz Zakon o kritičnoj infrastrukturi osigurava i bolju implementaciju aktivnosti za jačanje otpornosti kritične infrastrukture.

Stranica