Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut na 1. Hrvatskom ronilačkom kongresu

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut sudjelovao je na 1. Hrvatskom ronilačkom kongresu koji se održava u sklopu sajma Nautike na Zagrebačkom velesajmu

Foto: MUP

Tom prigodom, okupljenima se obratio pomoćnik ministra i izrazio zadovoljstvo i pohvalu inicijatorima i organizatorima ovog kongresa, što su prepoznali ovu struku kao važnu i neophodnu u mnogim segmentima društva i aktivnostima, počevši od sportskih, ekoloških, gospodarskih i mnogih drugih te procijenili da zaslužuje jednu ovakvu aktivnost u kojoj će  razmijeniti razna iskustva, detektirati problematika i iznaći kvalitetna rješenja.

„Također mogu potvrditi da je ronilaštvo, kao takvo, itekako interesantno sustavu civilne zaštite. Stoga mi je izuzetno drago što su to prepoznali i organizatori te se obratili Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a RH  i  dali priliku pojasniti sustav civilne zaštite u RH , gdje i kako vidimo ovu struku unutar sustava“ - kazao je pomoćnik Trut te naglasio kako se implementacijom postiglo poboljšanje funkcionalnosti sustava, jasnije su se definirale zadaće i uloga u sustavu civilne zaštite od državne do lokalne razine te se povećala operativnost, a istovremeno postigla financijska ušteda i smanjenje ustrojbenih mjesta.

Zatim je kazao kako je ustrojavanjem Ravnateljstva civilne zaštite, kao poseban sektor formirana Državna intervencijska postrojba civilne zaštite, teritorijalno raspoređena u četiri grada: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, koju čine profesionalni i pričuvni pripadnici te su jedni od njih i pripadnici ronilačkih klubova, ukupno je 13 takvih klubova s kojima Ravnateljstvo usko surađuje.

Uz pomoćnika ministra dr.sc. Damira Truta, Kongresu su prisustvovali i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, pomoćnik ministra Ministarstva turizma Robert Pende, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić, pomoćnik direktorice Zagrebačkog velesajma Zoran Ušurić, Andreja Vedrina iz Promocije ronjenja te mnogi drugi.

Kongres je okupio ključne dionike ronjenja iz Hrvatske i regije, a teme kongresa su bile usmjerene na zakonsku regulativu, zdravstvene aspekte u ronjenju, prijedloge za poboljšanje ponude u ronilačkom turizmu, sigurnost u ronjenju, zaštitu podmorja te promociju na svim razinama.

Relevantni stručnjaci govorit će o pravnim, zdravstvenim i drugim temama vezanim uz segment ronjenja. Također, na 1. Hrvatskom ronilačkom kongresu posjetitelji će moći sudjelovati  na zanimljivim predavanjima i okruglim stolovima te će imati priliku razmijeniti iskustva s kolegama iz struke.

Hrvatski ronilački kongres se održava od 21. do 22. veljače u dvorani Brijuni na Zagrebačkom velesajmu.

Stranica