Pomoćnik ministra Damir Trut na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju

U Beču počela 63. Generalna konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA –International Atomic Energy Agency)
 

Foto: MUP

U Beču, sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA –International Atomic Energy Agency), 16. rujna 2019. započela je 63. Generalna konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju, kojoj su nazočili predstavnici 171 zemlje, članica Agencije, među kojima je i delegacija Republike Hrvatske koju je predvodio pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut. Radi se o redovnom godišnjem zasjedanju kojeg saziva generalni direktor IAEA-a, koje okuplja relevantne stručnjake i političare kako bi se raspravilo o daljnjem razvoju nuklearne energije, kao i pitanjima nuklearne i radiološke sigurnosti, jačanju tehničke i tehnološke suradnje te neširenja nuklearnog oružja. Na konferenciji se također, između ostalog, odobrava proračun za sljedeću godinu te razmatra godišnje izvješće Agencije.

Pomoćnik Trut u svojem obraćanju ukratko je upoznao sudionike konferencije s reorganizacijom i uspostavom racionalnijeg i učinkovitijeg sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj kroz osnivanje Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, koja je uključila i procese koji se odnose na radiološku i nuklearnu sigurnost. Istaknuo je kako je to područje koje zahtijeva ozbiljan pristup i maksimalne napore u normativnom reguliranju i nadzoru rada i upotrebe izvora ionizirajućeg zračenja, čime bi suzbili nekontrolirano širenje nuklearnog materijala te smanjili mogućnost prijetnji od velikih nesreća i katastrofa. Trut se osvrnuo i na konkretne doprinose Republike Hrvatske u naporima međunarodne zajednice za osiguranjem mira i sigurnosti u svijetu kroz aktivnu ulogu u provedbi odredbi globalnih ugovora o kontroli naoružanja i neširenju oružja masovnog uništavanja, kao i kroz sudjelovanje u brojnim neformalnim inicijativama i regionalnim instrumentima. „Temeljem uspješne bilateralne suradnje sa susjednim zemljama Slovenijom i Mađarskom, osigurana je pravodobna razmjena informacija u slučaju radiološke opasnosti, što je od iznimne važnosti radi pravovremenog odgovora na nesreću. Isto tako s Bosnom i Hercegovinom razmjenjujemo  informacije u slučaju otkrivanja neprijavljenog prekograničnog prometa nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala“, naglasio je pomoćnik Trut, dodavši da se suradnja Republike Hrvatske na području nuklearne i radiološke sigurnosti, osim sa zemljama u okruženju, proširila i na SAD, s kojima putem Nuklearane regulatorne komisije razmjenjujemo tehničke informacije vezane za reguliranje nuklearne sigurnosti, zbrinjavanje radioaktivnog otpada i utjecaja na okoliš nuklearnih energetskih postrojenja i programe istraživanja na području nuklearne sigurnosti. Osim na međunarodnom planu, u fokusu su i aktivnosti na nacionalnoj razini te je kroz programe IAEA-e provedeno pet nacionalnih projekata tehničke suradnje na području medicine, zbrinjavanja radioaktivnog otpada i pomoći u implementaciji preporuka misije IAEA zadužene za zakonodavni okvir, s ciljem stvaranja učinkovitijeg sustava, usklađenog s međunarodim normama. Pomoćnik Trut završio je svoje izlaganje porukom kako je Hrvatska i te kako svjesna radiološke i nuklearne opasnosti, ali i važnosti dizanja svijesti javnosti o toj, ali i ostalim vrstama opasnosti, na čemu Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova kroz razne preventivne programe i edukativne aktivnosti intenzivno radi.

Uz pomoćnika Truta Generalnoj konferenciji nazočila je i veleposlanica i stalna predstavnica RH pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama Dubravka Plejić Marković sa suradnicima, predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, HEP-a te hrvatski predstavnici Nuklearne elektrane Krško.

Na marginama konferencije pomoćnik Trut održao je bilateralne sastanke s delegacijama regulatornih tijela na području radiološke i nuklearne sigurnosti Mađarske i Slovenije, na kojima su razmijenjene informacije o izvršavanju obostranih obveza proizašlih iz bilateralnih sporazuma o pravodobnoj razmjeni informacija u slučaju radiološke opasnosti.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je međunarodna organizacija u okviru Ujedinjenih naroda. Poznata kao svjetska organizacija "Atomi za mir i razvoj",  IAEA je međunarodni centar za suradnju u nuklearnom području. IAEA surađuje sa svojim državama članicama i višestrukim partnerima širom svijeta na promociji sigurne (safety and security) i miroljubive uporabe nuklearnih tehnologija. Republika Hrvatska je Međunarodnoj agenciji za etomsku energiju pristupila 1993.godine.

Stranica