Pom. ministra dr. sc. Damiru Trutu uručen poziv za 4. preglednu konferenciju o svijetu bez mina

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Norv..jpg

Nj. E. Atsrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške posjetila je danas, 1. srpnja, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Foto: Ilustracija

Pomoćniku ministra dr. sc. Damiru Trutu uručila je poziv za 4. preglednu konferenciju o svijetu bez mina kojoj je ove godine Norveška domaćin, a održati će se od 25. do 29. studenoga u Oslu.
Naime, Kraljevina Norveška  je dosljedan zagovornik protuminskog djelovanja već više od 25 godina i peti najveći donator u humanitarnom protuminskom djelovanju u svijetu. Upravo zahvaljujući potpori Kraljevine Norveške, koja postoji još od osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje 1998. godine, Hrvatski centar za razminiranje Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH danas raspolaže opremljenim Scan centrom te potpuno integriranim informacijama o miniranosti, koje obuhvaćaju podatke o miniranosti s geo-prostornim podacima i tehnologijama predstavljenima digitalnim ortofoto snimkama.
Nadalje, potpora Kraljevine Norveške za pomoć minskim žrtvama i programima edukacije o opasnostima od mina također je bila ekstenzivna, a podrška aktivnostima razminiranja Norveške narodne pomoći (NPA) bila je jedna od važnijih i uspješnijih suradnji koje bilježimo. NPA je u Republici Hrvatskoj od 2001. godine sudjelovala u 44 projekta razminiranja, 48 projekata tehničkog izvida i pretraživanja te 14 projekata općeg izvida, dok je sudjelovala i u opremanju knjižnice u Rovinju. U konačnici, Kraljevina Norveška nam je direktnim ili indirektnim donacijama donirala ukupno 19.562.375,00 EUR.

Stranica