Pilot projekti kao pripreme za ublažavanje mjera

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Pilot-projekt.jpg

U cilju priprema za ublažavanje i ukidanje mjera pokrenuta dva pilot-projekta  

Iako se za sada ne ublažavaju mjere uvedene nacionalnim odlukama, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske obavlja pripreme za ublažavanje i ukidanje mjera čim to epidemiološka situacija dopusti te kontinuirano razmatra zahtjeve i održava sastanke s predstavnicima raznih gospodarskih i društvenih djelatnosti. Zbog toga  su pokrenuta i dva pilot-projekta koje organizira Nezavisna udruga ugostitelja u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Prvi je održan jučer, 13. svibnja, a radilo se o poslovno-privatnom domjenku na kojem je bilo nazočno 87 uzvanika, koji su do sada primili dvije doze cjepiva i koji radi pokusa nisu nosili maske. Osim uzvanika događaju su nazočili organizatori i prateće osoblje, a na početku i novinari koji su popratili događaj.

Uzvanike je dočekalo osoblje koje je provjeravalo jesu li sudionici na projektu primili dvije doze cjepiva. Ujedno su potpisivali  informirani pristanak kojim dragovoljno pristupaju projektu te ostale pojedinosti vezane za GDPR, kao i pristanak da će nakon nekoliko dana pristupiti PCR testiranju.
 
Radi davanja uputa i pružanja logističke potpore na domjenku su cijelo vrijeme bili prisutni predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prema izvješću inspektora Ravnateljstva civilne zaštite sve se odvijalo u skladu s predviđenim protokolom.
 
Drugi događaj će biti održan ove subote,  a odnosi se na simulaciju svadbene ili neke druge privatne svečanosti. Za razliku od prvog projekta, ovdje će sudionici, osim osoba koje su primile dvije doze cjepiva, moći biti i osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 180 dana te osobe koje će imati negativan PCR test ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.
 
Oba događaja održavaju se po visokim epidemiološkim standardima i uz nadzor osoblja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cilj ovih pilot-projekata je da analiza tijeka događanja, a posebice analiza rezultata PCR testiranja kojem će se podvrći svi sudionici nekoliko dana nakon održanih događanja, posluže kao kvalitetna podloga za donošenje odluke o tome hoće li se i na koji način te uz kakve mjere odvijati ovakvi događaji u razdoblju koje je pred nama.
 

Stranica