Otvoren 20. međunarodni simpozij "Protuminsko djelovanje 2024."

U organizaciji HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku i Ravnateljstva civilne zaštite u Cavtatu je danas, 9. travnja otvoren 20. međunarodni simpozij "Protuminsko djelovanje 2024." koji je okupio preko 230 stručnjaka i dionika iz područja protuminskog djelovanja iz 35 zemalja svijeta

Foto: MUP
 
Na otvorenju simpozija, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, nazočio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, koji je istaknuo važnost ovakvih događanja u razmjeni iskustava i pronalaženju rješenja za tehničke i upravljačke izazove s kojima se suočavaju u području protuminskog djelovanja.
 
Tom prilikom ravnatelj je kazao kako su hrvatske napore, profesionalno postavljen sustav protuminskog djelovanja u normativnom, organizacijskom, metodološkom i tehnološkom smislu, kao i postignute rezultate, prepoznale zemlje s minskim problemom, zbog čega traže našu ekspertizu i pomoć u rješavanju minske problematike, prvenstveno Ukrajina, ali i druge zemlje, svjesne da je to ključ za daljnju stabilizaciju zemlje i gospodarski razvoj.
 
Istaknuo je i kako je Hrvatska na korak do cilja te se planira u potpunosti očistiti od mina do 1. ožujka 2026. godine: „kao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, između ostalog odgovoran i za taj segment, s  ponosom mogu reći da su do sada svi zacrtani planovi razminiranja po županijama uspješno provedeni. Primjerice u 2021. planirano je potpuno razminirati Zadarsku županiju i to je ostvareno, u 2022. ostvaren je plan razminiranja Požeško- slavonske županije. Prošle godinesmo obilježili potpuno razminiranje Šibensko - kninske i Osječko - baranjske županije. Ravnateljstvo civilne zaštite je, u suradnji sa svim relevantnim dionicima u protuminskom djelovanju, napravilo dobru procjenu, izvediv plan, osiguralo financijska sredstva i izvođače, kontinuirano vodilo proces koji je zaokružen krajnjim ciljem - razminiranjem županije po županije“ - zaključio je Trut.
 
Uz ravnatelja Truta, prisutnima su se prigodno obratili direktorica HCR-CTRO-a Katarina Markt, veleposlanik Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH H.E. Urs Hammer, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković koji je proglasio simpozij otvorenim.
 
Na simpoziju su prisustvovali i veleposlanici veleposlanstava Švicarske, Kanade i Ukrajine, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ante Damić, izaslanik župana Dubrovačko-neretvanske županije Mato Tomljanović, predsjednica Udruge za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ Đurđa Adlešič te brojni predstavnici nacionalnih tijela za razminiranje, tvrtki za razminiranje, proizvođači opreme za protuminsko djelovanje, donatori, znanstvenici i predstavnici civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje. 
 
Naglasak ovogodišnjeg simpozija je stavljen na žene u razminiranju, utjecaj protuminskog djelovanja na okoliš, ali i na značajnu ulogu koju psi za detekciju imaju u humanitarnom razminiranju.
 
Kroz prezentacije domaćih i inozemnih znanstvenih i stručnih radova, sudionici će se upoznati s najnovijim tehnologijama i rješenjima u području protuminskog djelovanja. Također, prikazat će se najnovija znanstveno-teorijska i praktična dostignuća, ukazati na probleme te ponuditi održiva rješenja s posebnim naglaskom na ratna zbivanja u Ukrajini.
 
Održavanje ovog simpozija predstavlja važan korak prema unaprjeđenju protuminskog djelovanja i osiguranju sigurnijeg okruženja za sve građane. 
 
Simpozij će trajati naredna tri dana, tijekom kojih će se održati niz radionica, predavanja i panel diskusija s ciljem daljnjeg unaprjeđenja struke i razmjene znanja među sudionicima.


Stranica