Otvoren 18. međunarodni simpozij “Protuminsko djelovanje 2022.”

Standardi obuka, istraživanje i razvoj u protuminskom djelovanju te predstavljanje najboljih praksi iz područja oslobađanja zemljišta glavne su teme o kojima se govori na 18. međunarodnom simpoziju “Protuminsko djelovanje 2022.”

Foto: MUP
 
Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, kao resornog ministra za poslove civilne zaštite i razminiranje te u svoje osobno ime pozdravio prisutne i izrazio važnost održavanja ovog simpozija koji će svim dionicima pružiti priliku za razmjenu znanja i iskustva, a s ciljem zajedničke borbe protiv mina.

Kazao je kako je vidljivo da je svijest o minskoj opasnosti kao globalnoj sigurnosnoj, gospodarskoj i ekološkoj problematici i nadalje prisutna, jednako kao i potreba za razvijanjem partnerskih i prijateljskih odnosa te daljnje razmjene stručnih znanja i iskustava na području sustava protuminskog djelovanja.
 
Tom prilikom, istaknuo je važnost kontinuirane i ciljane edukacije o minskoj opasnosti kao i potrebe podizanja svjesnosti o opasnostima od mina i angažmana svih dionika sustava u cilju sprečavanja stradavanja, a koje će prestati tek onog trenutka kada se teritorij u potpunosti očisti od minske opasnosti.
 
Znanje i sposobnosti u području razminiranja stečenih tijekom svih ovih izazovnih godina te uređenost protuminskog sustava prepoznale su zemlje Europe i svijeta s minskim problemom, zbog čega traže našu ekspertizu i pomoć u rješavanju minske problematike. To je, nažalost, u ovo vrijeme ratnih zbivanja uz granice Europske unije, u zemlji naših dugogodišnjih partnera i prijatelja iz Ukrajine, posebno važno jer svjedočimo dokazanom korištenju međunarodnim ugovorima zabranjenih minsko-eksplozivnih sredstava, a posebice neselektivnog kazetnog streljiva koje najviše pogađa civile i uzrokuje dugogodišnju patnju i žrtve. A Republika Hrvatska, sa stečenim iskustvima iz Domovinskog rata, ima znanja i mogućnosti ponuditi pomoć Ukrajini i to će učiniti maksimalno moguće. 
 
Ovim 18. po redu simpozijem protuminskog djelovanja nastojali smo odabirom tema i moderatora, uz predstavljanje renomiranih proizvođača opreme za razminiranje, spojiti operativu, znanost, industriju, donatore pa i politiku, s ciljem unapređivanja vaših profesionalnih kompetencija i u konačnici napretka protuminskog sustava“ zaključio je ravnatelj.
 
Uz ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite, otvorenju su nazočili direktorica HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku Katarina Markt, izaslanik Hrvatskog Sabora Ante Bačić, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj H.E Gaël Veyssierej, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine Nj.E. Vasilj Kirilić, predstavnik Ženevskog centra za humanitarno razminiranje Valon Kumnova, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov, koordinatori za poslove civilne zaštite Marijana Klanac i Neven Karas te brojni drugi strani i domaći visoki dužnosnici.
 
Na simpoziju sudjeluju predstavnici nacionalnih tijela za razminiranje, tvrtke za razminiranje, proizvođači opreme za protuminsko djelovanje, donatori, znanstvenici i predstavnici drugih civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje.
 
Dodatnu vrijednost ovom 18. međunarodnom simpoziju daje izlaganje i prezentacija opreme kao prilika za predstavljanje i oglašavanje tvrtki izlagača i njihovih proizvoda.

Na ovogodišnjem simpoziju sudjeluje više od 150 sudionika iz 27 zemalja.
 
18. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2022.“ održava se od 2. do 4. svibnja 2022. godine u hotelu Olympia u Vodicama u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku


Stranica