Održani koordinacijski sastanci za provedbu projekta NEMAUSUS

U Ravnateljstvu civilne zaštite u Zagrebu su 1. i 2. prosinca održani koordinacijski sastanci u vezi provedbe projekta NEMAUSUS (Network of European Multihazard cApacities hUb of Scientifics Understanding and Sharing)

Foto: MUP

Projekt NEMAUSUS vode službenici iz Generalne uprave za civilnu zaštitu Francuske Republike. Svrha projekta je ustrojavanje Centra izvrsnosti u gradu Nimesu u Francuskoj s fokusom na zaštitu šuma od požara.

Ministarstvo unutarnjih poslova - Ravnateljstvo civilne zaštite zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom sudjeluje kao partner u projektu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici organizacija koji obavljaju svoje zadaće u području zaštite šuma od požara (predstavnici MORH-a, Hrvatskih šuma, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Javne vatrogasne postrojbe Zagreb). Putem video linka, sastanku su bili prisutni predstavnici iz Njemačke, Švedske, Portugala, Cipra i Brussella. Tom prilikom, hrvatski predstavnici koji obavljaju svoje zadaće u području zaštiti šuma od požara izrazili su svoja očekivanja i moguće doprinose u razvoju Centra izvrsnosti.

Francuski predstavnici su detaljno predstavili projekt NEMAUSUS koji će trajati do 2023. godine. Ustrojavanjem Centra izvrsnosti dobit će se referentna točka za razmjenu znanja u području zaštite šuma od požara. Na taj način lakše će se dijeliti spoznaje i dostignuća u vezi šumskih požara u područjima:

  • prevencije,

  • edukacija,

  • znanstvenih istraživanja,

  • djelovanja na klimatske promjene,

  • gašenja zrakoplovima i zemaljskim snagama.

 



Stranica