Održana svečana sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Povjerenstvo OSI.jpg

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, jučer je putem video-veze održana sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom (OSI)

Foto: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom je savjetodavno tijelo koje Vladi Republike Hrvatske daje prijedloge, mišljenja i stručna obrazloženja iz područja položaja, zaštite i rehabilitacije osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.
 
Na sjednici su predstavljene dosadašnje aktivnosti i postignuća u promjenama politika za osobe s invaliditetom - uz donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu, u fazi donošenja su i tri Nacionalna plana, iz kojih izdvajamo Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. s naglaskom na područje obrazovanja, zapošljavanja, osiguravanja pristupačnosti uslugama i pravovremenih reakcija u kriznim situacijama, u čijoj je izradi aktivno sudjelovalo Ministarstvo unutarnjih poslova RH, kroz prijedloge Ravnateljstva civilne zastite.
 
Imajući u vidu posljedice koje je prouzrokovala pandemija kao i utjecaj katastrofalnih potresa na svakodnevni život osoba s invaliditetom, stavljen je naglasak na jačanje sigurnosti osoba s invaliditetom u kriznim situacijama, koje, kao ranjiva skupina društva, zahtijevaju posebnu brigu i pristup u rizičnim situacijama.

Posebna pozornost se posvećuje dopuni programa osposobljavanja operativnih snaga sustava civilne zaštite i njihovoj edukaciji, s ciljem jačanja kompetencija operativnih snaga civilne zaštite i povećanja njihove sposobnost reagiranja i kvalitetnijeg pružanja pomoći osoba s invaliditetom u rizičnim situacijama.

Konkretne planske operativne mjere za nediskriminatorno postupanje sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite prema osobama s invaliditetom, razrađuju se planovima djelovanja civilne zaštite na svim razinama.
 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom
 

Stranica