Održana vježba "Sava 2019"

U organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, 9. studenog 2019. održana je vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba pod nazivom „Sava 2019“

Foto: MUP

U vježbi su uz postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Grada Zagreba i postrojbe civilne zaštite opće namjene Gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka - Sjever, Podsused-Vrapče i Stenjevec, sudjelovali i predstavnici Policijske uprave zagrebačke, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Ravnateljstva civilne zaštite – područnog ureda Zagreb,  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, HGSS-a - Stanice Zagreb, Zagrebačkog speleološkog saveza, Zagrebačkog radio-amaterskog saveza i udruga za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.

Cilj vježbe je daljnje unaprjeđenje koordinacije rada i aktivnosti svih hitnih službi u slučaju potresa i u vrlo nepovoljnim uvjetima. Tijekom vježbe provedena je i vježba uspostave komunikacije putem satelitske veze.

Temeljem Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Zagreba, potres predstavlja najveću potencijalnu opasnost za građane Grada Zagreba i kritičnu infrastrukturu. U slučaju potresa maksimalne akceleracije od 0,26 g očekuje se da će dio mostova biti nestabilno te će prelazak Save biti moguć čamcima. Stoga se pokazni dio vježbe za građane i medije odvijao na rijeci Savi te na Sveučilišnoj bolnici. U vježbi su se preko rijeke Save (prijelaz kod Kanu kluba Končar) postrojbe civilne zaštite čamcima prebacile sa sjeverne obale na južnu (kod Sveučilišne bolnice).

Vježbi je nazočio pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut sa suradnicima.

 

Stranica