​Održana radionica o pripremi propisa za sigurnost radioaktivnih izvora

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/2023 09-fotografija za web uz objavu .jpg

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Nacionalnog laboratorija Sandia, Ureda za radiološku sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, u Zagrebu je od 5. do 7. rujna 2023. godine održana radionica „ Workshop on the Development of Regulations for the Security of Radioactive Sources in Use, Storage and Transport“

Foto: MUP

Cilj radionice bio je unapređenje propisa iz područja nuklearnog osiguranja radioaktivnih izvora pri uporabi, skladištenju i prijevozu. U tu svrhu, radionica je bila fokusirana na upoznavanje sudionika s relevantnim standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz područja nuklearnog osiguranja pri uporabi, skladištenju i transportu radioaktivnih izvora 1. i 2. kategorije što je osiguralo temelj za kvalitetnu raspravu o usklađenosti važećih nacionalnih propisa s relevantnim standardima IAEA.
 
Radionica je također pružila uvid u uloge pojedinih nacionalnih institucija u sustavu kontrole i nadzora sigurnosti i nuklearnog osiguranja radioaktivnih izvora 1. i 2. kategorije što će doprinijeti boljoj harmonizaciji relevantnih nacionalnih propisa i njihove provedbe.
 
Na radionici su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite i Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva pravosuđa, predstavnici Carinske uprave Ministarstva financija, Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško te Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Stranica