Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite u posjetu Republici Sloveniji

Na poziv generalnog direktora Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Leona Behina, delegacija Ravnateljstva civilne zaštite predvođena ravnateljem dr.sc. Damirom Trutom boravila je danas, 7. rujna 2023. u posjetu Republici Sloveniji

Foto: MUP

Povod posjetu bio je bilateralni sastanak koji je održan u bazi operacije u Rečici ob Savinji, gdje je generalni direktor Behin zahvalio na pomoći koju je Hrvatska pružila Sloveniji nakon velikog nevremena i poplava koje su zahvatile Sloveniju u kolovozu ove godine te predstavio aktivnosti tijekom intervencija i prve naučene lekcije.

Solidarnost i međunarodna pomoć, posebice susjednih zemalja od neizmjernog je značaja u kriznim situacijama poput ove koja je pogodila Sloveniju. Republika Hrvatska je bila među prve tri zemlje koje su ponudile pomoć i drago mi je da smo dali doprinos bržem oporavku i obnovi ugroženih područja – rekao je ravnatelj Trut. 

U sklopu posjete, hrvatska delegacija nazočila je i otvorenju mosta “Bailey M-1” koji su, umjesto u poplavama urušenog mosta, postavili pripadnici Hrvatske vojske na rijeci Dreti u mjestu Lačja Vas, u općini Nazarje, u okviru humanitarne pomoći Republike Hrvatske.

Podsjetimo, nakon nevremena praćenog ekstremnim količinama oborina koje su dovele do katastrofalnih poplava, Republika Slovenija zatražila je 6. kolovoza 2023. pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC), u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Vlada Republike Hrvatske najprije je uputila pomoć upućivanjem pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh koji su 6. kolovoza 2023. u mjestu Donja Bistrica kod Lendave bili angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava rijeke Mure. Zatim je, u organizaciji i pod pratnjom djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, 8. kolovoza 2023. upućen modul opremljen građevinskim strojevima s pripadnicima Hrvatske vojske i Hrvatskih autocesta, koji je u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci Savinji, 20 dana operativno radio na uklanjanju posljedica poplave.

Zadnja upućena pomoć Republici Sloveniji bila je 3. rujna 2023. kada su upućeni pripadnici Hrvatske vojske s lansirnim mostom “Bailey M-1″, kojeg su uspješno postavili i danas je otvoren.
 

Stranica