Održana pokazno-terenska vježba civilne zaštite “VG potres 2022.”

U sklopu 15. Dana kriznog upravljanja, u Velikoj Gorici održana vježba na temu razornog potresa

Foto: MUP

U sklopu 15. Dana kriznog upravljanja, tradicionalne manifestacije koju organizira Veleučilište Velika Gorica uz partnerstvo Ravnateljstva civilne zaštite, u subotu 22. listopada, u Velikoj Gorici održana je pokazno-terenska vježba civilne zaštite “VG potres 2022.” s ciljem jačanja pripravnosti sustava civilne zaštite Velike Gorice za odgovor na posljedice razornog potresa.

Vježbom je prikazano djelovanje sustava civilne zaštite Velike Gorice kod saniranja primarnih posljedica razornog potresa na području grada te je provjerena usklađenost djelovanja sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite Velike Gorice sukladno važećim propisima. Također, uvježbavana je provedba operativnih mjera civilne zaštite kao što su uzbunjivanje i obavješćivanje, evakuacija, traganje i  zbrinjavanje te prva pomoć u slučaju potresa. Ovom vježbom educirani su gradski povjerenici civilne zaštite i njihovi zamjenici te je u parku Franje Tuđmana simulirana uspostava prihvatnog kampa za zbrinjavanje ljudi u slučaju potresa. Bila je ovo i prilika za edukaciju javnosti za zaštitu od potresa i zdravstvenu skrb u kriznim situacijama.

U vježbi su sudjelovali djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, predstavnici gradskog Stožera civilne zaštite, Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice, Gradskog društva Crvenog križa, Policijske postaje Velika Gorica, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Specijalističke postrojbe civilne zaštite Velike Gorice, povjerenici i zamjenici povjerenika civilne zaštite te studenti Veleučilišta Velika Gorica.

Vježba je organizirana temeljem Godišnjeg plana vježbi civilne zaštite Grada Velike Gorice za 2022. godinu, uz potporu Veleučilišta Velika Gorica, a Ravnateljstvo civilne zaštite je pružilo logističku potporu u provedbi vježbe.

Središnje događanje 15. Dana kriznog upravljanja je istoimena međunarodna znanstveno-stručna konferencija koja će se održati 26. i 27. listopada 2022. u prostorima Veleučilišta Velika Gorica na kojoj će svoje radove, između ostalih, predstaviti i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite. Uz danas provedenu vježbu, kao popratne aktivnosti konferencije, 24. listopada održat će se radionica “Razvoj kriznog menadžmenta kroz projekte EU“ te 25. listopada okrugli stol na temu “Civilna zaštita u lokalnoj zajednici“.



Stranica