Održana početna konferencija projekta Karlovac Karst

Početna konferencija projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije - Karlovac Karst“ održana je danas, 20. rujna u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu

Foto: MUP

Konferenciji su nazočili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr sc. Damir Trut sa suradnicima, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg kao izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić te predstavnici drugih ministarstava, institucija i udruga.

Sudionike je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića pozdravio ravnatelj Trut te izrazio veliko zadovoljstvo što ovom konferencijom još jednom svjedočimo  uspjehu svih koji se bave protuminskim djelovanjem, kako na terenu tako i u projektnim aktivnostima, što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Do sada osiguranim financijskim sredstvima od oko 7 milijardi kuna u potpunosti su razminirane kuće i okućnice, vitalne infrastrukture, državne granice, poljoprivredne površine, gospodarski objekti, nasipi i inundacijski pojasevi, pašnjaci, turističke destinacije te znatan postotak područja zaštićene prirode. Prema prvim procjenama UN-a, minski sumnjivo područje iznosilo je 13.000 četvornih kilometara,  a početkom  rujna ove godine iznosi 180,4 km2 te obuhvaća 7 županija, 31 grada i općine, rekao je ravnatelj te naglasio kako je  područje čitave Zadarske županije prošle godine u potpunosti očišćeno od mina, a krajem ove godine planira se s popisa minski sumnjivih županija maknuti i Požeško-slavonska županija.

Također, naglasio je kako je kroz tri nacionalna strateška projekta razminiranja, obnove i zaštite šuma financiranih u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija- NATURAVITA i FERLESS VELEBIT te Karlovac Karst sumarno samo za razminiranje ostvaren iznos od 551 milijun kuna bespovratnih EU sredstava, uz koje je iz državnog proračuna dodatno uloženo 97 milijuna kuna.

Ravnatelj je istaknuo važnost doprinosa Europske unije hrvatskom sustavu protuminskog djelovanja, koji od 1998. godine iznosi približno 185  milijuna eura, što je gotovo četvrtina ukupno uloženih financijskih sredstava  utrošenih u razminiranje. Uz sredstva u iznosu 126 milijuna eura koja se planiraju uložiti iz EU fondova i nacionalnog učešća, kao i redovna sredstva iz Državnog proračuna i sredstva naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma OKFŠ-a, sveukupno se u razminiranje planira uložiti oko 220 milijuna eura, što bi  do ožujka 2026. godine dovelo do konačnog ostvarenja nacionalnog strateškog cilja – Hrvatska bez mina.
 
Na kraju svog obraćanja, ravnatelj Trut je izrazio zahvalu svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji svih pa tako i ovog projekta, te onima koji su, u kontekstu razminiranja odradili najzahtjevniji posao - pirotehničarima, rukovateljima strojeva, vodičima pasa za detekciju mina te voditeljima radilišta, koji su bili angažirani punim kapacitetima, a poslovi su dovršeni, na sreću, bez stradavanja.

Prezentaciju o aktivnostima razminiranja u okviru projekta Karlovac Karst održao je koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas koji je naglasio kako je u 2022. godini, na području Karlovačke županije, planirano poslovima razminiranja te tehničkog i općeg izvida isključiti 19,6 km² površine iz minski sumnjivog područja. 

Kako je rekao, realizacijom projekta Karlovac Karst riješit će se problem dugogodišnje zagađenosti minama i minsko-eksplozivnim sredstvima dijelova koji su zaštićena područja i područja ekološke mreže Natura 2000 te očistiti 1.709,06 ha šuma i šumskog zemljišta od minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Također, poboljšat će se šumska protupožarna infrastruktura koja je kao posljedica ratnih djelovanja, odnosno opasnosti od mina, zapuštena, teško prohodna ili u potpunosti neprohodna više od 25 godina te će se time omogućiti i bolja zaštita šuma i šumskog zemljišta u projektnom području od šumskih požara što će doprinijeti boljoj zaštiti bioraznolikosti.

Nositelj projekta Karlovac Karst su Hrvatske šume u partnerskoj suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Projekt se provodi od siječnja 2019. godine do 30. prosinca 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 241.279.768,62 HRK, uz 85% sufinanciranja sredstvima EU (196.520.126,11 kn) iz Kohezijskog fonda  u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz programskog razdoblja  2014. -2020.

Na području od 1.490 ha na kojem su do sada dovršeni poslovi razminiranja pronađeno je preko 700 komada eksplozivnih ostataka rata, od čega 654 protupješačke mine, dvije protutenkovske mine te 41 komad različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Početak radova obnove šuma i šumskih zemljišta planiran je u jesenskom periodu ove godine.
 

Stranica