Održana međuresorna vježba „Sigurnost 19“

Nositelj aktivnosti je Ministarstvo unutarnjih poslova, a vježba je provedena u suradnji s Ministarstvom obrane RH i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom

Foto: MUP

Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske te Policijskih uprava zadarske i šibensko-kninske, danas je održana međuresorna vježba „Sigurnost 19“. Nositelj ove aktivnosti je Ministarstvo unutarnjih poslova, a vježba je provedena u suradnji s Ministarstvom obrane RH i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, sukladno Planu rada koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. Glavni cilj vježbe bila je provjera sposobnosti, komunikacije i koordinacije tijela sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na krizu

U okviru vježbe odrađena je simulacija više istovremenih požara, spašavanje unesrećenih, organizacija prijevoza snaga za gašenje na otoke (uz potporu Hrvatske ratne mornarice), a s glavnim ciljem provjere sposobnosti, komunikacije i koordinacije tijela sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na krizu.

Ovu međuresornu vježbu pratio je mr.sc. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Ante Sanader, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, dr.sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, prof.dr.sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, dr. sc. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, mr.sc. Dražen Vitez, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici grada Splita, Trogira i Kaštela te brojni pripadnici policije, vatrogastva, civilne zaštite, MORH-a, HGSS-a i ostalih hitnih službi.

Nazočnima se, uz predsjednika i potpredsjednika Vlade RH, obratio i ministar unutarnjih poslova, dr.sc. Davor Božinović, koji je naveo kako sustav zaštite od požara iz godine u godinu postaje sve koherentniji i učinkovitiji te se sve više poklanja pozornost važnom segmentu – prevenciji. Ovu vježbu smo danas smjestili na lokaciju koja odgovara realnoj situaciji na terenu i služi nam kako bismo prije početka sezone uočili i ispravili eventualne propuste i izbjegli rizike te bili što učinkovitiji u nadolazećoj protupožarnoj sezoni, uz racionalno korištenje resursa. Po kvaliteti zaštite od požara smo već prepoznati u cijelom europskom sustavu zaštite i spašavanja, a to potvrđuje i organizacija prve europske terenske vježbe gašenja šumskog požara u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, koja je nedavno održana kod nas na otoku Cresu. Vlada RH je ustrajna u nastojanju da se vatrogastvu i svim ostalim segmentima koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju, osigura suvremena oprema. Nastavljamo tim putem i siguran sam da ćemo iz dana u dan svim građanima Republike Hrvatske i našim gostima biti u stanju osigurati zaštitu života i imovine od požara i drugih nepogoda - naglasio je ministar.

Ovom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucaković potpisao Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga RH, dok je s pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja potpisao Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane RH i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Današnja vježba, odnosno simulacija krizne situacije koja je prijetila iz više žarišta, poslužila je kako bi se provjerila i organiziranost u komunikaciji, kako međusobnoj tako i u onoj s javnošću, koju je u kriznim situacijama potrebno obavijestiti o razmjerima i opasnostima nastale krize.
Kako je vidljivo i iz danas održane vježbe, policija ima jednu od važnijih uloga u kriznim situacijama i događajima visokog sigurnosnog rizika, obzirom da poduzima hitne mjere prijeko potrebne za otklanjanje izravne opasnosti za ljude i imovinu, posebno u situacijama u kojima je očigledno da te mjere ne može pravodobno poduzeti nadležno tijelo. 

Ministarstvo unutarnjih poslova, kao središnje tijelo zaduženo za poslove civilne zaštite, uz potporu Vlade RH i suradnju svih subjekata sustava civilne zaštite od državne do lokalne razine, ulagat će daljnje napore i razvijati resurse, kako bi se izgradio sustav civilne zaštite, na dobrobit svih hrvatskih građana.

Iz medija:

Stranica