Održana konferencija „Sigurnost i turizam“

U Novalji je 11. i 12. svibnja 2022. održana dvodnevna konferencija „Sigurnost i turizam“ na kojoj su sudjelovali i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite

Foto: MUP

Cilj konferencije bio je okupiti stručnjake koji se bave problematikom sigurnosti turizma i turističke djelatnike te njihova znanja i iskustva prenijeti na lokalnu razinu Hrvatske i regije.

Predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite, Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar, drugog dana konferencije održao je prezentaciju na temu „Sposobnost sustava 112 u ostvarivanju sigurnijeg boravka turista u Hrvatskoj“.

U uvodnom dijelu prikazao je rad sustava 112 koji je ustrojen unutar Ravnateljstva civilne zaštite, a čini ga dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija. Sustav neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila.

Posebno je istaknuo kako se pozivom na broj 112 može pokrenuti akcija traganja i spašavanja na kopnu i moru, organizirati hitni prijevoz zrakom unesrećenog, organa ili tima za transplantaciju, timova za traganje i spašavanje ili vatrogasaca, locirati unesrećenog pozivatelja te angažirati nadležne operativne snage i sudionike sustava civilne zaštite.

Nakon toga, nazočnima je prezentirao Operativni centar civilne zaštite koji operativno koordinira rad županijskih centara 112, prikuplja i razmjenjuje informacije, koordinira sudionike na državnoj razini, razmjenjuje informacije s komunikacijskim točkama u sustavu civilne zaštite drugih država i međunarodnih organizacija te je operativno-komunikacijska i analitička potpora Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske.  

Turizam, uz sve dobro koje donosi, nosi i brojne rizike za lokalnu zajednicu i turiste te njihov osjećaj sigurnosti. Stoga je tijekom konferencije posebno istaknuta važnost sigurnosti i zaštite turista te značaj Republike Hrvatske kao turističke destinacije u ovim zahtjevnim i izazovnim vremenima.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj, a pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva turizma i sporta te gradonačelnika Grada Novalje, Ivana Dabe.

Stranica