Održana konferencija SIGBANK - Sigurnost banaka i financijskih institucija

U organizaciji časopisa Zaštita, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova te uz partnerstvo Hrvatskog ceha zaštitara (HCZ) i Hrvatske udruge banaka (HUB), u hotelu Westin u Zagrebu, 9. studenoga 2022. održana je konferencija SIGBANK - Sigurnost banaka i financijskih institucija, koja je okupila predavače, sudionike i predstavnike sigurnosnog i financijskog sektora u Republici Hrvatskoj

Foto: MUP

U ime ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damira Truta, konferenciju je otvorio koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas. Tom prilikom, istaknuo je važnost privatne zaštite, ne samo u novčarskim institucijama, već i u širem javnom okruženju, ali i naglasio kako je potrebno nastaviti poticati i primjenjivati suvremenu tehničku zaštitu koja se sve više razvija u smjeru informatičke tehnologije i čija primjena u zaštiti objekata i poslovnica novčarskih institucija postaje sve dominantnija. Uvođenje suvremenih elektrokemijskih sustava zaštite u bankomate u RH u intenzivnoj je provedbi, čime se slijedi provjereno dobra europska praksa prevencije napada, napomenuo je Karas.

Svoje obraćanje završio je isticanjem potrebe povećanih mjera opreza u postupku uvođenja eura kao nove nacionalne valute, kada će biti povećan rizik od mogućih počinjenja kaznenih djela u postupku distribucije gotovog novca, pri čemu će, uz policiju, značajnu ulogu imati i privatna zaštita. Sve navedeno upućuje na važnost uključenja privatne zaštite u segment opće društvene sigurnosti, pri čemu je zaštita novčarskih institucija i dalje jedna od prioritetnih gospodarskih grana koja će zahtijevati daljnji razvoj i primjenu najsuvremenijih rješenja zaštite, rekao je Karas.

U nastavku  konferencije, voditelj Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sandro Šegedin, kao uvodni izlagač s temom o dosadašnjoj primjeni propisa, sudionicima je ukazao na učinke i problematiku zaštite novčarskih institucija s naglaskom na zaštitu bankomata, obzirom da je u zadnje vrijeme povećan trend počinjenja kaznenih djela provala na tim uređajima.

Također, u panel raspravi na temu sigurnosti osoba i imovine u poslovnicama, sudjelovao je i načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj.

Obzirom da od 1. siječnja 2023. euro postaje nacionalnom valutom, jedna od tema ovogodišnje konferencije bila je i sigurnosni aspekt uvođenja eura te iskustva drugih zemalja s uvođenjem eura. Također, razgovaralo se i o ulozi tjelesne zaštite u bankama, novim potrebama banaka i primjerenim tehničkim rješenjima, sigurnosti bankomata, novim trendovima tehničke zaštite, korištenju umjetne inteligencije, cyber sigurnosti te drugim temama vezanima uz sigurnost financijskih institucija.

Konferencija SIGBANK održava se svake dvije godine u organizaciji stručnih tijela i časopisa „Zaštita“, s ciljem aktualizacije problematike zaštite banaka i drugih novčarskih institucija koje su obveznici primjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija. Ovim Zakonom propisane su mjere zaštite u poslovnicama kako bi se spriječile ili umanjile posljedice kaznenih djela usmjerenih prema osobama i imovini. Temelj zaštite novčarskih institucija je privatna zaštita (tjelesna i tehnička), definirana Zakonom o privatnoj zaštiti, pri čemu se sastavlja prosudba ugroženosti koja definira okvire uspostave mjera zaštite.
 

Stranica