Održana konferencija o traganju i spašavanju na moru

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je u ponedjeljak, 14. listopada održana konferencija o traganju i spašavanju na moru kojoj je ispred Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH prisustvovao pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Srđan Kušćević

Na početku konferencije, svim prisutnima su se prigodno obratili državni tajnik za more Josip Bilaver i izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Markovčić Kostelac.
 
Predavanja na ovu važnu temu održali su eminentni stručnjaci teorije kao i struke koji svakodnevno sudjeluju u akcijama spašavanja. Svoja iskustva i saznanja s nazočnima su podijelili pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, kapetan Siniša Orlić, profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci dr.sc. Damir Zec te zapovjednik Obalne straže RH, komodor Milan Blažević.
 
Predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Lukša Čičovački je u svom izlaganju, kao jedan od ciljeva razvoja koncepta integralne reakcije na izvanredne događaje na moru, među operativnim snagama, istaknuo Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH. To još jednom potvrđuje prepoznatljivost sustava civilne zaštite i povezanost akcidenata na moru koji u jednom trenutku zahtijevaju angažman snaga civilne zaštite. Havarija broda „HAKSA“ u akvatoriju područja otoka Jabuke primjer je sinergije pomorskih i zemaljskih snaga budući da se preko Županijskog centra 112 Split koordinirao prihvat posade broda na kopnu od strane Hrvatskog crvenog križa i Pomorske policije Split.
 

Stranica