Održana još jedna edukacija korisnika Zapovjednog sustava nove generacije – NICS

U Rovinju je 13 i 14. svibnja održana edukacija u organizaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i u suradnji s NATO-SPS odjelom. Cilj i svrha održavanja ove edukacije je osposobljavanje sudionika za korištenje novih softverskih alata, Zapovjednog sustava nove generacije NATO SPS G4968 pilot projekt (NICS)

Sudionicima seminara obratio se pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je pravodobna informacija s terena izuzetno važna za koordinaciju u velikim nesrećama. „Kako bi što bolje i kvalitetnije unaprijedili upravljanje u kriznim situacijama i uskladili sve službe koje djeluju potreban je jedinstveni i napredni sustav kao što je NICS. Cilj i svrha ovakvih radionica je što  bolja implementacija i edukacija svih službi sustava civilne zaštite kako bi se on što bolje i kvalitetnije mogao primjenjivati u kriznoj situaciji“ rekao je Trut.
 
Edukaciji su iz Ravnateljstva civilne zaštite nazočili koordinatori za poslove civilne zaštite Marijana Klanac i Darko Majstorović, načelnik Operativnog centra civilne zaštite Roko Baotić, načelnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković te pročelnik Područnog ured Rijeka Matko Škalamera sa suradnicima.
 
Edukaciji su prisustvovali i pripadnici Hrvatskog Crvenog križa, predvođeni voditeljicom Službe za djelovanje u kriznim situacijama Mateom Brižić, koja se u svojem obraćanju osvrnula na činjenicu da su članovi Hrvatskog crvenog križa već započeli s implementacijom projekta NICS u svoje djelovanje te kako su već odradili prvu simulaciju i vježbu, ali kako je svakako još potrebno rada i prakse kako bi još kvalitetnije mogli komunicirati sa svim ostalim operativnim snagama i tako biti što učinkovitiji na terenu.
 
Zapovjedni sustav nove generacije – Next Generation Incident Command System – NICS je sustav koji omogućuje razmjenu informacija i koordinaciju sudionika sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama - pruža svjesnost o situaciji za širom raspršene pripadnike hitnih i drugih službi i sudionika. Za rad u NICS WEB i mobilnoj aplikaciji obuku su provodili službenici MUP-a. Također je i prezentiran način korištenja aplikacija, održana je praktična radionica te prezentirana primjena NICS-a u slučaju poplave.  



Stranica