Održan sastanak Stalne koordinacije za potragu i spašavanje zrakoplova Republike Hrvatske

U prostorima Centra za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici je danas, 4. lipnja 2022. održan IX. sastanak Stalne koordinacije za potragu i spašavanje zrakoplova Republike Hrvatske

Foto: MUP

Na sastanku je sudjelovalo 15 predstavnika tijela državne uprave i operativnih snaga sustava civilne zaštite – dionika u sustavu potrage i spašavanja zrakoplova.

Nazočne je uvodno pozdravio koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, Darko Majstorović, koji je također u drugom dijelu sastanka sudionike upoznao s pripremama za ciklus vježbi u 2023. godini, prije svega o terenskoj vježbi „ORAHOVICA – ASAR 2023“.

Analizu naučenih lekcija s vježbe potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2021“, održane krajem prošle godine u blizini Zračne luke Split, predstavio je Mato Šimičić iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Voditeljica Odjela za potragu i spašavanje zrakoplova, Natalija Mezak-Dolenčić, sudionicima sastanka je prezentirala Prijedlog Uredbe o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova.

Također, izvršena je analiza i osvrt na pad zrakoplova tipa Cessna 182, koji je nestao 29. svibnja 2022. sjeverno od Rakovice, a čiji su ostatci, nakon intenzivne potrage i unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, pronađeni 30. svibnja 2022., o čemu su govorili Roko Baotić, načelnik Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite te Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja. Zaključeno je kako su pravodobno poduzete sve aktivnosti od strane operativnih dionika sustava potrage i spašavanja zrakoplova te je informiranje javnosti bilo pravovremeno i učinkovito.

Stranica