Održan prvi pripremni sastanak projekta Studije razminiranja izazovnog terena u RH

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Foto 1.jpg

Temeljem poziva na suradnju Međunarodnog centra za humanitarno razminiranje iz Ženeve (GICHD), Republika Hrvatska je, uz Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srbiju te Republiku Kosovo, odabrana kao sudionik istraživanja s ciljem izrade Studije razminiranja izazovnog terena

Navedena studija namjerava objediniti i predstaviti iskustva razminiranja izazovnih područja te služiti kao izvor informacija odnosno potpore zemljama s minskim problemom. Republika Hrvatska je u tom kontekstu izuzetno zanimljiva, naglašeno je, prvenstveno zbog strukture preostalog minski sumnjivog područja koje gotovo 99% (245 km2) čine šume i šumsko zemljište, a koja uključuju i brdsko-planinska te područja zaštićene prirode.

Na preliminarnom online sastanku održanom 20. travnja 2021. godine, Ravnateljstvo civilne zaštite predstavljali su Nikša Bogdanić, načelnik sektora HCR-a, Davor Laura, voditelj Službe za operativne poslove pri HCR-u te Dejan Rendulić, viši stručni savjetnik za plan i analizu, a uz uvodnu izmjenu informacija utvrđen je hodogram provedbe istraživanja.

Daljnji koraci suradnje uključuju početnu internu ili desk analizu podataka, radni posjet i obilazak terena predstavnika Ženevskog centra koji se planira krajem mjeseca svibnja, organizaciju radionice za dionike protuminskog sustava svih uključenih zemalja u drugoj polovici godine te finalno revidiranje i usvajanje zaključaka analize slučaja.

Podsjećamo, u srpnju 2019. godine objavljena je Studija istraživačkog projekta pod nazivom "Nacionalni kapaciteti i preostala kontaminacija - Republike Hrvatske". Navedeni projekt provodio je Međunarodni centar za humanitarno razminiranje iz Ženeve (GICHD), uz potporu Ureda za uklanjanje i redukciju oružja (PM/WRA), koji je dio Ureda za političko-vojne poslove Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, s ciljem istraživanja sustava i procesa koji su aktivni ili planirani za upravljanje preostalim onečišćenjem eksplozivnim ostacima rata, stoga je današnji sastanak nastavak višegodišnje uspješne suradnje Republike Hrvatske s jednom od krovnih organizacija svjetskog protuminskog djelovanja.

Stranica