Održan 44. regionalni sastanak Inicijative za prevenciju i pripravnost u katastrofama za Jugoistočnu Europu DPPI SEE

U sklopu ovogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Inicijativom za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu (DPPI SEE), u Dubrovniku je 25. i 26. listopada 2022. održan 44. regionalni sastanak

Foto: MUP

Uz predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite, na sastanku su sudjelovali predstavnici nacionalnih službi za civilnu zaštitu država članica DPPI SEE: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Turske, Albanije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije te Regionalnog Vijeća za suradnju (Regional Cooperation Council).

Tijekom sastanka predstavnici država članica izvijestili su o napretku u području civilne zaštite u zadnjih godinu dana te prezentirali doprinose svojih država u okviru Programa obuke za upravljanje u katastrofama (Disaster Management Training Programme – DMTP 2022).

Na ovom zadnjem regionalnom sastanku pod predsjedanjem Republike Hrvatske, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut istaknuo je kako su usprkos objektivnim preprekama, kao što su pandemija i rat u Ukrajini, provedene sve aktivnosti iz DMTP plana za ovu godinu, održana su dva vrlo konstruktivna regionalna sastanka te je održan izbor osoblja Tajništva Inicijative za prevenciju i pripravnost u katastrofama za Jugoistočnu Europu - DPPI SEE.

Uz zahvalu prethodnom predsjedanju Bugarske koji su tijekom pandemije aktivno radili na provedbi godišnjeg plana, ravnatelj Trut zahvalio je na suradnji svim državama članicama i Regionalnom vijeću za suradnju te izrazio zadovoljstvo oko dogovora za nadolazeće aktivnosti u 2023. kada RH predsjedanje prepušta Crnoj Gori.


O DPPI SEE:
Republika Hrvatska je već 22 godine članica Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu (DPPI SEE), nastale u ožujku 2000. godine s ciljem jačanja regionalne suradnje u području prevencije i pripravnosti u katastrofama.

U radu Inicijative sudjeluju predstavnici nacionalnih službi za civilnu zaštitu iz 10 država JI Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske i Hrvatske.

U 2022. godini Inicijativom predsjeda Republika Hrvatska, a tema hrvatskog predsjedanja je „Smanjenje rizika od katastrofa“ (Disaster risk reduction) s posebnim naglaskom na ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa u regiji JI Europe.

Republika Hrvatska i države sudionice DPPI SEE imaju obostrane interese za međusobnu suradnju na području sprječavanja, odnosno ublažavanja posljedica prirodnih i civilizacijskih katastrofa, posebice pri razmjeni informacija i obuci vezano uz planiranje i provedbu mjera za zaštitu od potresa, poplava, požara, onečišćenja, radioloških opasnosti i industrijskih katastrofa.
 



Stranica