Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

U Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom danas je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Foto: MUP

Uz brojne uzvanike i goste, svečanosti obilježavanja nazočio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Čestitavši svim djelatnicama i djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite, a posebice pripadnicama i pripadnicima operativnih snaga Međunarodni dan civilne zaštite, ujedno i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske, ministar Božinović je rekao kako se civilne zaštite kao službe, nažalost, sjetimo samo u trenucima velikih nesreća i katastrofa, kada treba djelovati na terenu i kada se konkretno pruža pomoć.

„Svi vi svjesno riskirate vlastite živote za spas drugih ljudi, životinja i imovine, a razdoblje iza nas stavilo je pred vas čitav slijed iznimno ozbiljnih i teških situacija, u kojima se jedna nepredvidiva kriza nadovezivala na drugu. Zbog vašeg visokog doprinosa prosperitetu čitave države i društva, hrvatska će Vlada nastaviti, i u godinama koje dolaze, na jednak način pružati vam podršku u svakom aspektu vašeg djelovanja“, rekao je ministar Božinović.

Također se osvrnuo na razoran potres i pomoć koju je Republika Hrvatska ponudila Turskoj.

„Ulagali smo i ulagat ćemo i nadalje u razvoj i unaprjeđenje međunarodne komponente civilne zaštite, jer kao što možete vidjeti, velike nesreće i katastrofe ne poznaju nacionalne granice pa je ujedinjeno, međunarodno djelovanje ključno za pravodobno i učinkovito suočavanje s takvim ugrozama“, rekao je ministar Božinović.

Na tragu svih aktivnosti i postignuća, u čiju realizaciju je uloženo stručno znanje i dostupni resursi svih razina, ministar je na kraju sve dionike sustava civilne zaštite pozvao da i dalje neprekidno i intenzivno doprinose podizanju ovog sustava na još višu razinu.

„Sav naš zajednički doprinos i trud doveo je do toga da danas imamo kvalitetan sustav civilne zaštite koji upravlja i koordinira svim operativnim snagama uključenim u prevenciju, zaštitu i spašavanje“, zaključio je ministar Davor Božinović.
 
Okupljenima se obratio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut te svim pripadnicama i pripadnicima sustava civilne zaštite čestitao njihov dan, istaknuvši kako je unatoč brojnim izazovima za sustav civilne zaštite, pogotovo u svjetlu sve učestalijih i intenzivnijih izvanrednih događaja i ekstremnih pojava, puno toga napravljeno, puno opreme nabavljeno, puno aktivnosti odrađeno, da bi postigli prepoznatljivost u domaćim, ali i međunarodnim okvirima.

„I na kraju kad se okrenete iza sebe vidjet ćete rezultate svih naših napora, vidjet ćete postavljenu i opremljenu organizaciju koja ide u korak s  modernim europskim, ali i svjetskim trendovima u segmentu  upravljanja krizama. Vidjet ćete prepoznatljivost u javnosti i  korisnost društvu.  Tu nećemo i ne smijemo stati jer i sami vidimo kakav je trend pojava katastrofa i kojih su razmjera tako da kao sustav moramo biti još opremljeniji i operativniji“, naglasio je te čestitao svim dobitnicima ovogodišnjih zasluženih nagrada, priznanja, zahvalnica i pohvalnica, a svima koji su doprinijeli ostvarenju postignuća Ravnateljstva civilne zašite i cijelog sustava, uputio iskrenu zahvalu, znajući koliko truda, znanja, vještina, ali i entuzijazma stoji iza toga.

U sklopu svečanosti uručene su godišnje nagrade u području sustava civilne zaštite, priznanja i zahvalnice, kao i pohvalnice 41 pripadniku modula za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su upućeni u Tursku nakon razornih potresa. Također, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici uručena je oprema nabavljena iz projekta „Opremanje i osposobljavanje intervencijskih postrojbi“. U sklopu ovog projekta, koji je započeo 2018., za potrebe Hrvatske vatrogasne zajednice i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite nabavljena su vozila, plovila i zaštitna oprema, a planira se i obuka vatrogasaca te pripadnika pričuvnog sastava Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s ciljem povećanja spremnosti i sposobnosti nacionalnog sustava zaštite od katastrofa na reakcije u kriznim situacijama.

Prigodno obilježavanje nastavljeno je demonstracijom upotrebe robota za rad u ekstremnim uvjetima koju su izveli pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Prikazana je njegova praktična sposobnost (uklanjanje i prevladavanje prepreka, gašenje požara i sl.) u situaciji u kojoj nije moguća intervencija žurnih službi zbog ekstremnih uvjeta, kao što su otvoreni požar, eksplozija i sl., zbog čega se uvode daljinski upravljana višenamjenska vozila.

Nakon demonstracije robota prisutni su obišli tehničko-taktički zbor gdje su pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite - Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Saveza izviđača Hrvatske, izložili svoju opremu. U sklopu tehničko-taktičkog zbora Državna intervencijska postrojba civilne zaštite predstavila je specijalističku opremu za traganje i spašavanje iz ruševina, za traganje i spašavanje u poplavama, KBRN (kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu) zaštitu, zbrinjavanja stanovništva te tehničko-taktičku potporu.

Također, kako bi naše najmlađe upoznali s mogućim rizicima te načinima postupanja u slučaju događaja, organiziran je posjet učenika petih razreda Osnovne škole „Ljube Babića“ iz Jastrebarskog, pri čemu su djelatnici Sektora za smanjenje rizika od katastrofa prezentirali edukativne modele katastrofa (model poplave, potresa, tornada, erozije i vulkana), s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o smanjenju rizika od katastrofa.

Svečanosti je prethodila Sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan, nakon koje je posvetio spomen ploču postavljenu u spomen na sve poginule i umrle pripadnike civilne zaštite, kod koje je položen vijenac i zapaljena svijeća.

CIVILNA ZAŠTITA U REPUBLICI HRVATSKOJ_VIDEO









 
 
Popis ovogodišnjih dobitnika:

Godišnje nagrade u području sustava civilne zaštite dobili su:
 
  • Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe
Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe je, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, napravilo pravi iskorak prema predstavljanju sustava civilne zaštite zajednici gluhih i nagluhih osoba, kroz prijevod i prilagodu na hrvatski znakovni jezik 13 brošura o postupanjima u kriznim situacijama, koje su dostupne na stranicama Društva. Time se gluhim i gluhoslijepim osobama osigurava pravo na dostupnost informacijama na njima odgovarajući oblik komunikacije (vizualno prikazane izgovorene informacije), što je još jedan korak ka njihovom ravnopravnom sudjelovanju u svim područjima života.
 
  • Hrvatski Crveni križ – Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije
Nagrada se dodjeljuje za postignute rezultate u zbrinjavanju raseljenih osoba iz Ukrajine te pružanje psihosocijalne podrške i humanitarne pomoći, u aktivnostima nakon poplava na području Gorskog kotara i Primorsko goranske županije, organizaciji edukacija i sudjelovanjima u vježbama te mnogobrojnim drugim aktivnostima. 
 
  • Joso Živković, voditelj Službe civilne zaštite Gospić
Njegov profesionalizam i ljudskost obilježili su njegovu dugogodišnju službu u sustavu civilne zaštite, a posebne organizacijske sposobnosti pokazao je prošle godine kroz aktivnosti zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine na području Ličko – senjske županije,  stojeći na raspolaganju i danonoćno radeći na njihovom smještaju i integraciji.


Priznanja za izuzetne uspjehe u obavljanju službe dobili su djelatnici koji su proveli minimalno 15 godina službe obavljajući poslove civilne zaštite te postigli izuzetne rezultate:
 
  • Marijan Bajt, službenik Ravnateljstva civilne zaštite
  • Vladka Bukovac, umirovljena službenica Ravnateljstva civilne zaštite
  • Milovan Kević, umirovljeni službenik Ravnateljstva civilne zaštite


Priznanje za osobit doprinos razvoju međunarodne suradnje na području civilne zaštite dobio je:
 
  • Darko But – savjetnik direktora Uprave Slovenije za zaštitu i spašavanje koji je kroz svoj 12- godišnji rad kao direktor Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, svojom proaktivnošću pridonio razvoju i jačanju odnosa na području civilne zaštite s Republikom Hrvatskom te stvorio pozitivno profesionalno ozračje u svim oblicima suradnje na pograničnoj i državnoj razini


Stranica