Obilježavanje 30 godina HGSS Stanice Gospić

Svečanom skupštinom HGSS Stanice Gospić, danas je u prostorijama Kulturno informativnog centra u Gospiću počelo trodnevno obilježavanje 30. obljetnice osnutka HGSS Stanice Gospić

Foto: MUP

Skupština je okupila brojne ugledne uzvanike i goste, predstavnike lokalnih vlasti, žurnih službi, udruga, javnih ustanova zaštićenih područja, kao i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja.

Izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića pomoćnik ministra Damir Trut, uputivši čestitku svim pripadnicima HGSS Stanice Gospić u uvodnom obraćanju je istaknuo kako je Hrvatska gorska služba spašavanja važan dio sustava civilne zaštite, što pokazuje dosadašnja vrlo uspješna suradnja prije s DUZS-om, a sad s MUP-om, a koja je od ustrojavanja Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a početkom 2019. godine još intenzivnija i konkretnija. Trut se osvrnuo i na izuzetnu suradnju Službe civilne zaštite Gospić (nekadašnji Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić) s HGSS Stanicom Gospić te naglasio kako ovaj primjer može pokazati kako treba surađivati u svim segmentima djelovanja na lokalnoj razini. „O prepoznatljivosti i brandu HGSS-a pa tako i stanice Gospić, među domaćom, ali i stranom javnosti, ne treba puno govoriti. To za vas govore vaša djela, profesionalnost i predanost koju ste toliko puta iskazali kroz razne intervencije, spašavajući ljudske živote, čime ste se zasluženo isprofilirali kao jedna od temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Vaša uloga u odgovoru na velike nesreće i katastrofe, kao i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu, a da ne zaboravim i naše turiste, je neprocjenjiva, u što smo se imali prilike nebrojeno puta uvjeriti“ – rekao je između ostalog pomoćnik ministra Damir Trut.

Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice za izniman doprinos i predani rad u HGSS Stanici Gospić, a među dobitnicima je i voditelj Službe civilne zaštite Gospić Joso Živković. Nakon svečane skupštine održana je pokazna helikopterska vježba sa simulacijom spašavanja unesrećene osobe na nepristupačnom terenu, gdje je potreban hitni transport.

Gostima i posjetiteljima će u tri dana kroz razne aktivnosti biti prikazano djelovanje ličkog HGSS-a, udruge koja je u službi svih građana Ličko-senjske županije i koja svojim radom pokriva najveće područje, točnije 12% teritorija Republike Hrvatske. Na središnjem Trgu Stjepana Radića u petak će biti upriličena izložba opreme i prezentacija rada HGSS stanice Gospić, dok će subotnji program započeti otkrivanjem spomen ploče prvom pročelniku ličkog HGSS-a Anti Vujnoviću, nakon čega će u prostorijama HGSS Stanice Gospić biti otvorena izložba fotografija. Trodnevni program obilježavanja 30 godina rada HGSS Stanice Gospić završava u subotu zborom spašavatelja HGSS-a u dvorani Kulturno informativnog centra s početkom u 16:00 sati.

Pogledajte vježbu s helikopterom HGSS-a Gospić (izvor: HRT)

Stranica