Nevrijeme u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji

Primorsko-goranska županija

Rijeka – 28. rujna: Od 19 sati u Rijeci je počela padati jaka kiša koja je potopila centar grada. Niz strmije ulice slijevale su se bujice vode, izbačeni su mnogobrojni šahtovi. Na području centra grada i širem području grada Rijeke poplavljeno je više stambenih i poslovnih objekata te uništeno više vozila. 
 
Tijekom noći bila je zatvorena i autocesta A7, između tunela Škurinje i tunela Katarina te DC 3 Orehovica – Školjić. Zbog sanacije odrona u prekidu je željeznički promet na relaciji Zalesina – Skrad na pruzi Zagreb GK – Rijeka.

Zbog izlijevanja vodotoka na prometnicu ŽC 5033 u naselju Kuželj, donijeta je odluka o ograničavanju cestovnog prometa na branjenom području Mali sliv Gorski kotar, 29. rujna od 05:00 sati te je za sav promet zatvorena ŽC5033 Brod na Kupi-Čedanj i Brod na Kupi-Hrvatsko.

Tijekom nevremena u Rijeci je smrtno stradala jedna osoba te policija utvrđuje okolnosti ovog događaja.
 
Na sanaciji posljedica nevremena angažirane su sve nadležne službe, a bili su angažirani i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka.
 
 
Istarska županija
 
Istarsku županiju je 28. rujna oko 21 sat zahvatilo jako nevrijeme, praćeno obilnom kišom, vjetrom i grmljavinom. Županijski centar 112 Pazin zaprimio je desetak dojava građana o poplavljenim stambenim i gospodarskim objektima te više dojava o srušenim stablima na cesti, odronima kamenja na ceste i poplavljenim prometnicama. Zaprimljena je dojava o nasukanoj jedrilici na plaži u mjestu Rabac, na kojoj su bile četiri osobe, koje su spašene i neozlijeđene prevezene na kopno.
 
Najviše dojava bilo je s područja Buzeta. U selu Krti, došlo je do udara groma u staju. Na području Buzeta došlo je do odrona kamenja na cestu i izlijevanja vode na kolnik, a zbog čega je dionica D44 rotor Buzet – skretanje za Livade bila zatvorena za promet od 01:37 do 04:30 sati.
 
Do većeg odrona kamenja i zemlje došlo je u mjestu Bankovci (Kašćerga), Krti, Pračana i Medveje (Buzet) zbog čega je onemogućen izlaz i ulaz u navedena sela. Na intervencije su izašli vatrogasci, policija te djelatnici Istarskih cesta i komunalnih poduzeća koji su s radnim strojevima i dalje na terenu te uklanjaju odrone.
 
Na sanaciji posljedica nevremena angažirane su sve nadležne službe.


Stranica