Nevrijeme na području više županija tijekom 8. lipnja 2023.

Nevrijeme praćeno kišom zahvatilo je u četvrtak, 8. lipnja 2023., dijelove Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije te grada Zagreba

Foto: MUP

Grad Zagreb

Podsljemenski dio grada Zagreba je oko 12:35 zahvatila jaka kiša. Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom periodu poplavljena su dvorišta i prometnice. Najviše dojava bilo je s područja Mikulića i Gračana, a radilo se uglavnom o začepljenim šahtovima, zatrpanim odvodnim kanalima te nanesenoj zemlji i granju na prometnice. 

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je dvadesetak poziva vezano za nevrijeme o čemu je obavijestio nadležne službe. Na otklanjanju posljedica nevremena angažirane su i komunalne službe.

Požeško-slavonska županija

Područje Požege zahvatilo je oko 18:00 sati grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom, a ponegdje i tučom. Županijski centar 112 Požega je od 18:00 do 23:55 zaprimio 190 poziva vezanih uz nevrijeme. Prema podacima meteo postaje DHMZ-a Požega, palo je 63 l/m2 kiše. Najintenzivnije oborine pale su na području sjevernog i sjeverozapadnog dijela grada Požege, gdje slivnici i odvodnja nisu mogli primiti svu količinu vode te je došlo do plavljenja više desetaka obiteljskih kuća, podruma, gospodarskih zgrada, vrtova, ulica i odvodnih kanala. 

Angažirani su bili vatrogasci JVP Grada Požege i DVD Požega te vatrogasna društva s područja djela Požeštine koja su pozvana kao ispomoć: DVD Jakšić, Pleternica, Buk, Sulkovci, Kaptol, Gradac i Brodski Drenovac. Od 18:00 do 24:00 odrađeno je oko 110 tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća, podruma, gospodarskih zgrada, dvorišta i kanala te izvlačenja zaglavljenih vozila u vodi na području grada Požege i prigradskih naselja Alaginci, Marindvor, Kunovci i Bankovci. Vatrogasci DVD Brestovac imali su dvije tehničke intervencije na prepumpavanju vode i sprječavanju plavljenja kuća u mjestima Završje i Nurkovac na području općine Brestovac. Na sanaciji i otklanjanju posljedica poplava sudjelovale su i gradske komunalne tvrtke ''Komunalac'' i ''Tekija'' Požega, djelatnici Hrvatskih voda, Poduzeća za ceste Slavonski Brod te policijski službenici. 

Zbog vode na kolniku bila je zatvorena državna cesta D 38 kroz grad Požegu u djelu Ulice Zrinske i Frankopanske. Promet se odvijao okolnim ulicama kroz grad Požegu. Uz postavljenu prometnu signalizaciju zbog blata na kolniku otežano se prometuje na dionici nerazvrstane ceste NC 2 Požega-Mihaljevci. Uklanjanje nanosa će se provesti u jutarnjim satima tijekom 9. lipnja.

Brodsko-posavska županija

Zbog obilne kiše oko 18:00 sati došlo je do plavljenja kuća, dvorišta, kanala i prometnica na području općina Rešetari i Staro Petrovo Selo. 

Na području općine Rešetari u ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta angažirani su vatrogasci DVD-a Rešetari, Nova Gradiška, Dragalić, Ljupina, Bodovaljci, Nova Kapela, Cernik, Gunjavci i Baćin Dol s ukupno 80 vatrogasaca i 15 vozila (30 intervencija). Na terenu su bila i komunalna poduzeća općine Rešetari, kao i djelatnici Hrvatskih voda. 

Na području općine Staro Petrovo Selo na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta angažirani su vatrogasci DVD-a Staro Petrovo Selo, Orubica, Davor, Godinjak, Vrbova, Laze, Štivica, Komarnica i Tisovac s ukupno 59 vatrogasaca i 16 vozila (50 intervencija). Na terenu su bila i komunalna poduzeća općine Staro Petrovo Selo kao i djelatnici Hrvatskih voda. Dio prometnica bio je pod vodom te je promet regulirala policija i poduzeće za ceste. 

Voditelj službe civilne zaštite Slavonski Brod obišao je poplavljena područja.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Područje Bjelovarsko-bilogorske županije je oko 19:30 zahvatilo nevrijeme s obilnom kišom. Zaprimljen je veći broj dojava o potrebi ispumpavanja vode iz dvorišta i objekata. Na intervenciju su izašli vatrogasci JVP Grubišno Polje u naselje Mali Zdenci, JVP Bjelovar u naselje Patkovac te VZO Šandrovac uglavnom zbog ispumpavanja vode iz objekata i uklanjanja stabala. 

Na području naselja Nova Rača aktiviran je Stožer civilne zaštite, a na otklanjanju posljedica angažirani su VZO Nova Rača i Komunalno poduzeće radi izrade prokopa na ŽC 3090 (Nova Rača - Bulinac) te ispumpavanja vode i postavljanja zečjih nasipa. U naselju Patkovac i cestom  D–28 Severin – Patkovac nije se moglo prometovati od 22:20 do 23:22. Promet je bio otežan i u naselju Severin. 

O svemu su obaviještene nadležne žurne službe i „Ceste“ d.d. Bjelovar.

Koprivničko-križevačka županija

Područje Koprivničko-križevačke županije je oko 20:30 zahvatilo nevrijeme s obilnom kišom. Zaprimljeno je petnaestak dojava građana o plavljenju podruma i okućnica na području grada Đurđevca i okolice. Zbog obilnih padalina kanalizacija nije mogla preuzeti svu količinu vode te je trebalo sanirati poplavljene objekte ispumpavanjem vode. Na širem području Đurđevca poplavljene su i neke lokalne ceste te se promet odvijao otežano. JVP Đurđevac je u 00:14 završio s tehničkim intervencijama, a i voda se povukla s prometnica.

 

 


Stranica