Nevrijeme na području nekoliko županija tijekom 23. lipnja 2023.

Nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je u petak, 23. lipnja 2023., dijelove Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba

Foto: MUP

Varaždinska županija

Snažno nevrijeme praćeno jakom kišom, tučom i snažnim vjetrom oko 17:15 sati zahvatilo je područje Županije. Uslijed vjetra i srušenih stabla pojedini dijelovi Županije ostali su bez električne energije, a na pojedine prometnice pala su stabala i polomljene grane. Tuča je padala u općinama Sračinec, Petrijanec i Vinica te na području grada Ludbrega. Nastala je šteta na poljoprivrednim površinama, nekoliko obiteljskih kuća i osobnim vozilima. Na sanaciji i otklanjanju posljedica sudjelovale su JVP Varaždin i lokalna DVD društva te službe HEP-a.

Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je 39 poziva vezanih uz nevrijeme.
 
Krapinsko-zagorska županija

Nevrijeme praćeno jakom kišom i snažnim vjetrom oko 17:30 sati zahvatilo je područje Županije. Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više poziva o srušenim stablima i granama uslijed jakog vjetra. Pojedini rubni dijelovi grada Krapine, grada Pregrade, općine Petrovsko, općine Krapinske Toplice i općine Sveti Križ Začretje ostali su bez električne energije. Radi otklanjanja posljedica nevremena na teren su upućene vatrogasne postrojbe i djelatnici HEP-a.
 
Koprivničko-križevačka županija

Snažno nevrijeme praćeno jakom kišom i snažnim vjetrom oko 17:15 sati zahvatilo je područje Županije. Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je više poziva građana o srušenim stablima na prometnice ili električne vodove. Zabilježeno je 20 tehničkih intervencija vatrogasaca, a odnosile su se na uklanjanje srušenih stabala. Bez električne energije bila su mjesta Goričko, Pustakovec, Veliki Otok i Kuzminec.
 
Međimurska županija

Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je 50-ak poziva vezanih uz srušeno drveće, štetu na elektroenergetskoj mreži, vodu na cestama, podignute i začepljene šahtove, poplavljene suterenske prostore i podrume u stambenim zgradama i obiteljskim kućama, kao i o nestanku električne energije u pojedinim naseljima. Na otklanjanju posljedica nevremena uz JVP Čakovec angažirani su i vatrogasci DVD-a na pogođenim područjima, Županijske ceste, Međimurske vode, Elektra Čakovec te komunalni redari.
 
Požeško-slavonska županija

Županijski centar 112 Požega zaprimio je nekoliko poziva o nestanku električne energije i padu stabla na prometnicu. Zbog kvara na transformatorskoj stanici Hrnjevac od 19:41 sati bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači u naselju Hrnjevac. Kvarom je bilo zahvaćeno 70 korisnika, opskrba za sve korisnike normalizirana je u 23:29 sati. Također zbog kvara na transformatorskoj stanici Lipik od 23:59 sati bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači u zapadnom dijelu grada Lipika te naselja Tabor i Klisa. Kvarom je bilo zahvaćeno 248 korisnika, a opskrba za sve korisnike normalizirana je u 02:05 sati.
 
Osječko-baranjska županija

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je nekoliko dojava o padu stabala na prometnicu ili vodove električne energije na području Županije uslijed nevremena te uputio nadležne službe na teren radi sanacije.
 
 
Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom oko 17:30 sati zahvatilo je područje Grada Zagreba (gradske četvrti: Črnomerec, Trešnjevku, Susedgrad, Maksimir, Centar, Dubravu, Medvešćak i Peščenicu) te područje Zagrebačke županije (gradove: Sveta Nedjelja, Ivanić Grad, Vrbovec, Zaprešić, Jastrebarsko i Samobor, Općine: Stupnik, Pisarovina i Bistra). Najviše dojava se odnosilo na pad stabala na prometnice, objekte, vozila, telefonske i električne vodove. Uslijed nevremena došlo je do oštećenja krovova na objektima, rušenja prometne signalizacije, električnih vodova i stupova javne rasvjete. U Jastrebarskom su zbog ispumpavanja veće količine vode u skladištu poslovnog objekta intervenirali vatrogasci. Željeznički promet odvijao se otežano zbog pada stabala na željezničku prugu (područje Zagreb - Trnava i Novi Zagreb - Horvati).

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je oko 250 poziva građana i drugih službi vezanih uz nevrijeme te jedan poziv o ozlijeđenoj osobi uslijed pada drveta na Jarunu.
 
Na sanaciji posljedica nevremena angažirane su sve nadležne službe.
 

Stranica