Natjecanje operativnih snaga u upravljanju bespilotnim letjelicama

U Osijeku organizirano natjecanje operativnih snaga povodom obilježavanja Dana civilne zaštite te 15. godišnjice djelovanja Centra 112 u Republici Hrvatskoj
 
 

Foto: MUP

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH organiziralo je prvo natjecanje u upravljanu bespilotnim letjelicama posada vatrogastva, Hrvatske kopnene vojske (HKoV-a), Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Hrvatske gorske službe spašavanja. Natjecanje je organizirano povodom obilježavanja Dana civilne zaštite te 15. godišnjice djelovanja Centra 112 u Republici Hrvatskoj, a otvorio ga je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanković uz prisustvo dogradonačelnika grada Osijeka Borisa Piližota te čelnika žurnih službi.
Događaj se odvijao kroz dva dana gdje se prvi dan natjecalo u dvije discipline. Prva disciplina bila je brojalica u kojoj je trebalo pronaći deset markera po redoslijedu od najmanjeg broja prema najvećem, a najspretnija je bila ekipa HKoV. Druga disciplina je bila traganje za osobom u kojoj je najbolje vrijeme ostvarila ekipa Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek.

Drugi dan natjecanja HGSS – odjel za bespilotne letjelice održao je prezentaciju o upotrebi bespilotnih letjelica u sustavu civilne zaštite te je održana analiza natjecanja i podjela diploma i zahvalnica.
Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut uz prisustvo zamjenika župana Osječko-baranjske županije Gorana Ivanović proglasio je pobjednike po disciplinama i svečano zatvorio natjecanje. Tom prigodom je istaknuo značaj novih tehnologija, razmjene znanja i iskustava te uvježbavanja operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Za naglasiti je važnost suradnje operativnih snaga sustava civilne zaštite kao i razmjena iskustava te da je ovakav događaj od velike važnosti za sve dionike u sustavu civilne zaštite jer su se na jednom mjestu usporedile različite vrste letjelica i tehnike upravljanja kao i metode pregleda terena.
Pokrovitelj natjecanja je Osječko-baranjska županija i Grad Osijek koji su najavili suradnju i u budućnosti.
Sve ekipe ostvarile su odlične rezultate, a po disciplinama pobjednici su sljedeći:

Prva disciplina – Brojalica
1.    MORH-HKoV
2.    DIP CZ Osijek
3.    DVD Našice

Druga disciplina – Traganje
1.    DIP CZ Osijek
2.    DVD Našice
3.    MORH-HKoV

Ovo će svakako postati tradicionalno natjecanje koje će osim posada iz Slavonije i Osijeka uključiti u budućnosti i posade iz ostatka Hrvatske te inozemstva.
 

Stranica