Narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/DHMZ 28.4. 1.png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su narančasto upozorenje zbog jake bure za područje Velebitskog kanala

U Velebitskom kanalu tijekom poslijepodneva očekuje se mjestimice jaka bura, navečer u jačanju na vrlo jaku, ponegdje olujnu. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h). Na području sjeverne i južne Dalmacije  moguća mjestimice jaka, navečer i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.Narančasto upozorenje zbog bure izdano je za sutra na području Riječke regije, Velebitskog kanala te sjeverne i srednje Dalmacije.

U Riječkoj regiji, podno Velebita očekuju se olujni udari bure, u noći i ujutro moguće i orkanski. Najjači udari vjetra 75-130 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

U Velebitskom kanalu moguća bura, jaka, mjestimice vrlo jaka, tijekom noći i prijepodneva ponegdje olujna, a poslijepodne će slabjeti. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).
Na području sjeverne i srednje Dalmacija očekuje se mjestimice jaka bura, tijekom noći i jutra i vrlo jaka. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica